Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πυρετός και Αντιπυρετικά στα Παιδιά

Ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία, που συνήθως ανησυχεί και φοβίζει τους γονείς. Αρκετοί καταφεύγουν στη βοήθεια κάποιου από τα πολλά αντιπυρετικά που κυκλοφορούν στη χώρα μας και δυστυχώς πολλές φορές κάνουν κατάχρηση ή τα χρησιμοποιούν λάθος. Πότε, λοιπόν, χρειάζεται αντιπυρετικό, ποιο και πόσο;

| Τι είναι ο πυρετός και πώς βεβαιωνόμαστε γι’ αυτόν;
Πυρετός στα παιδιά είναι η άνοδος της θερμοκρασίας άνω των 38οC (θερμοκρασία μασχάλης) ή 38,4οC (θερμοκρασία ορθού). Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Μπορεί να οφείλεται σε πλειάδα νοσημάτων – καταστάσεων, από πολύ ήπιες και ελαφριές μέχρι πολύ σοβαρές.
Η διαπίστωση του πυρετού περιλαμβάνει τη σωστή και αξιόπιστη θερμομέτρηση (και όχι το άγγιγμα του παιδιού). Στα παιδιά μέχρι 5 ετών η πιο ορθή θερμομέτρηση γίνεται από το ορθό. Αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες τεχνικού λάθους (π.χ. ιδρωμένη μασχάλη), αλλά και την ύπαρξη κάποιες φορές διαφοράς κεντρικής και εξωτερικής θερμοκρασίας (π.χ. σε σηψαιμία). Στα βρέφη η θερμομέτρηση γίνεται πάντα από το ορθό(Πάντοτε με προσοχή για αποφυγη τραυματισμου).
| Το ύψος, η συχνότητα και η επιμονή του πυρετού δείχνουν τη βαρύτητα της νόσου;
Όχι πάντα. Παρέχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το «υψηλός πυρετός = βαρύ νόσημα, χαμηλός πυρετός = ήπιο νόσημα». Το ιδανικό είναι να γίνεται πάντα παιδιατρική εξέταση, αλλά ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν σημάδια σοβαρής νόσου.
| Βλάπτει ο πυρετός;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τι στόχο έχουμε δίνοντας αντιπυρετικό και γιατί το κάνουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε την… πυρετοφοβία και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πυρετός δεν είναι βλαβερός! Δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, ούτε επιδεινώνει - παρατείνει τη νόσο που τον προκαλεί. Ρίχνοντας τον πυρετό δεν θεραπεύουμε τη βασική νόσο. Η μόνη άμεση ζημιά που προκαλεί ο πυρετός είναι η αυξημένη απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Εμμέσως, λόγω δυσφορίας-κακοδιαθεσίας, μπορεί να επιφέρει μειωμένη λήψη τροφής και υγρών.
| Πότε δίνουμε αντιπυρετικό;
Έχοντας ξεκάθαρο πια στο μυαλό μας γιατί δίνουμε αντιπυρετικό (για να ανακουφίσουμε το παιδί και για να βελτιώσουμε τη γενική του κατάσταση), η απάντηση στο «πότε;» γίνεται απλή:
1. όταν ο πυρετός είναι υψηλός, 39οC ή περισσότερο,
2. ανεξαρτήτως του ύψους του πυρετού, εάν ο «πυρέσσων» αισθάνεται καταβεβλημένος.
Δεν δίνουμε αντιπυρετικό σ’ ένα παιδί που έχει καλή διάθεση, καλή όρεξη, παίζει, γελάει κ.λπ. Δεν ξυπνάμε ένα παιδί που κοιμάται ήρεμο για να του δώσουμε αντιπυρετικό.
| Ποιο αντιπυρετικό να δώσουμε;
Αυτό που λαμβάνει καλύτερα το παιδί! Τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα κατά του πυρετού διεθνώς είναι η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Στην Ελλάδα και Κύπρο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα παρακεταμόλης (Calpol, Depon,  Panadol) σε σιρόπια και σε υπόθετα, σιρόπι ιβουπροφαίνης (Nurofen), αλλά ευρέως χρησημοποιούνται επίσης και τα σιρόπια μεφαιναμικού οξέως (Ponstan) και τολφαιναμικού οξέως (Gandil).
Εκτός αν υπάρχει ειδική αντένδειξη για το παιδί σας, που την έχετε συζητήσει με τον παιδίατρό σας (π.χ αλλεργία σε κάποιο φάρμακο, ηπατική ανεπάρκεια, μυελική απλασία κ.λπ.), τα φάρμακα αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή για το μικρό ασθενή. Συνεπώς ορθό είναι να χορηγήσουμε αυτό που δέχεται το παιδί πιο εύκολα, αφενός γιατί έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας (να το καταπιεί και να μην το φτύσει) και αφετέρου για να μην αναιρούμε το λόγο που το δίνουμε (δίνω κάτι για να ανακουφίσω το παιδί μου, αλλά το ζορίζω και το πιέζω για να το πιει).
Να θυμόμαστε μόνο ότι μέχρι την ηλικία των 6 μηνών η μόνη αντιπυρετική ουσία που επιτρέπεται είναι η παρακεταμόλη.
| Πόσο φάρμακο να δίνουμε;
Απάντηση: τόσο όσο υπολόγισε και σας είπε ο παιδίατρός σας! Οι μαθηματικές πράξεις του τύπου kg/2x3+4 κ.λπ. καλό είναι να περιορίζονται στα σχολεία! Τα αντιπυρετικά μπορεί να είναι «αθώα» και να χορηγούνται χωρίς συνταγή, δεν παύουν όμως να είναι φάρμακα και να έχουν παρενέργειες. Όπως όλα τα φάρμακα στην παιδική ηλικία, η δοσολογία τους είναι ανάλογη του σωματικού βάρους του ασθενή και δεν μετριούνται με κουταλιές σούπας, κουταλάκια γλυκού κ.λπ. Το κάθε σκεύασμα έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε mg/ml, άρα κανένας μαθηματικός τύπος δεν ισχύει για τον σωστό υπολογισμό της δόσης.
Καλό είναι να έχουμε μια σύριγγα ή ένα δοσομετρικό ποτηράκι ή κουταλάκι και να τηρούμε ακριβώς τη δοσολογία που ο γιατρός μας έχει καθορίσει για το συγκεκριμένο σκεύασμα (ούτε «έχει λίγο πυρετό άρα θα δώσω μισή δόση», ούτε «έχει υψηλό πυρετό άρα να βάλω κάτι παραπάνω»).
| Πόσο συχνά μπορούμε να δίνουμε αντιπυρετικό;
Για την απάντηση αυτή πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η μέγιστη ημερήσια δόση της κάθε ουσίας (μέχρι πόσες φορές τη μέρα μπορούμε να το δώσουμε) και ποια είναι η ελάχιστη χρονική απόσταση στην οποία μπορούμε να ξαναχορηγήσουμε το ίδιο φάρμακο. Τις απαντήσεις αυτές και πάλι θα τις συζητήσουμε με τον παιδίατρό μας, αλλά ως γενική αρχή ισχύει ότι ο ελάχιστος χρόνος επαναχορήγησης της παρακεταμόλης είναι οι 4 ώρες, ενώ των άλλων ουσιών είναι οι 6 ώρες. Προσοχή στο τι περιέχει το κάθε σκεύασμα, για να μη χορηγήσουμε την ίδια ουσία σε συντομότερο διάστημα από αυτό που επιτρέπεται.
Δίνουμε στο αντιπυρετικό μία ώρα χρόνο για να δράσει. Διευκρινίζεται ότι η χρονική απόσταση μεταξύ διαφορετικών φαρμακευτικών ουσιών δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, μπορούν να χορηγηθούν (η καθεμία με τη δική της σωστή δοσολογία) ανεξαρτήτως χρόνου (πολύ σύντομα μεταξύ τους).
/
Πρέπει να ενημερώσουμε  το γιατρό ή να ζητήσουμε να  εξετάσει το παιδί, όταν πρόκειται για:
  • Βρέφος μικρότερο των 3 μηνών με θερμοκρασία ορθού μεγαλύτερου ή ίση με 38 οC, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ιογενής λοίμωξη στο περιβάλλον και  από την διάθεση του παιδιού κατά την προσωπική μας εκτίμηση.
  • Παιδιά 3-36 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού >38 οC επί 3 ημέρες και πλέον ή ανεξάρτητα από τις ημέρες δεν αισθάνονται καλά, δεν πίνουν υγρά, είναι ιδιαίτερα γκρινιάρικα, δεν κοιμούνται ή έχουν υπνηλία.
  • Παιδιά 3-36 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού >39 οC, ανεξάρτητα συμπτωμάτων.
  • Παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν θερμοκρασία ορθού >40 οC ή μασχάλης 39,5 οC
  • Παιδιά που έχουν ιστορικό πυρετικών σπασμών και θερμοκρασία >38 οC.
  • (Οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν συνήθως κατά το αρχικό στάδιο του πυρετού ή και πριν ακόμη γίνει αντιληπτό ότι ο ασθενής ετοιμάζεται να κάνει πυρετό).
  • Παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν επαναλαμβανόμενους ημερήσιους πυρετούς, ανεξάρτητα αν υποχωρούν χωρίς αντιπυρετικά και διαρκούν λίγο.
  • Παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, με πυρετό και υποκείμενο νόσημα(καρδιακό, κακοήθεια, συστηματικό λύκο, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α)
  • Παιδιά με πυρετό και οποιοδήποτε συνοδό εξάνθημα.
Συμπερασματικά: ψυχραιμία, αναζήτηση και θεραπεία της βασικής νόσου, χορήγηση αντιπυρετικού πάντα με σύνεση και σε συνεννόηση με το γιατρό μας.
 
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .

This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner. . 

Pediamed
ΠΗΓΕΣ
Γρηγορία Παφίτου
Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Διευθύντρια & Επιστημ. Υπεύθυνη Πολυδύναμης ΜΕΘ Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
paidiatriki.gr

How to give acetaminophen and ibuprofen for fever




SOURCE :The Hospital for Sick Children 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Οι μπανάνες και τα οφέλη τους - The Health Benefits of Bananas





Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο ενοχοποιημένα φρούτα, παρεξηγημένα και παραμελημένα από τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα ή που προσέχουν το βάρος τους.
Ο λόγος είναι η λανθασμένη εντύπωση πως η μπανάνα παχαίνει λόγω των υποτιθέμενων πολλών της θερμίδων. Είναι το πιο αγαπημένο φρούτο των παιδιών. Η γλυκιά της γεύση και η μαλακή υφή σε συνδυασμό με το διασκεδαστικό άνοιγμά της το καθιστούν ως του φρούτο που επιλέγουν πάντα τα παιδιά ως σνακ. 
Το όνομα μπανάνα προέρχεται από το αραβικό banan που σημαίνει δάχτυλο. Η μπανάνα παράγεται σε τροπικό κλίμα και συνεχίζει να ωριμάζει και να παίρνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, ακόμη και αφού έχει περισυλλεχτεί.

Η μπανάνα είναι από τα πιο ωφέλημα φρούτα γιατί παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλές φυτικές ίνες και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και με εξίσου απαραίτητα ιχνοστοιχεία  όπως το κάλιο (καλύπτει το 25% των ημερησίων αναγκών του σώματος μας σε κάλιο), τον σίδηρο , το ασβέστιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε θερμίδες είναι μικρή (88 θερμίδες σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους). Ωστόσο, περισσότερη σημασία έχει η θρεπτική αξία της μπανάνας από τις θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές δεν είναι άδειες από θρεπτικές ικανότητες, όπως η ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Αντίθετα, είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και ενώ ικανοποιούν την όρεξη, παράλληλα οικοδομούν και την υγεία.

    Είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη πρωτεϊνοσύνθεση, στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου με αποτέλεσμα να μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών. Έρευνες απέδειξαν ότι το κάλιο που περιέχει η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση , καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.
    Αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση και βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δίνει άμεση ενέργεια στον οργανισμό και για το λόγο αυτό αποτελεί το αγαπημένο φρούτο των αθλητών.
    Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητη για την σύνθεση του συνδετικού ιστού.
    Η μπανάνα μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας , ξεπερνώντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
    Συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και αυτό γιατί περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη, έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της διάθεσης στον εγκέφαλο. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της σεροτονίνης, τόσο καλύτερη είναι η διάθεση μας. 
Οι βιταμίνες B, που τόσο λείπουν από τις σημερινές επεξεργασμένες τροφές μας, υπάρχουν στις μπανάνες. Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζονται για την υγεία του πεπτικού συστήματος και των νεύρων. Η πυριδοξίνη, η B6, βρίσκεται σε ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται στο συκώτι του μοσχαριού. Επίσης το παντοθενικό οξύ περιέχεται σε ποσότητα ίση με εκείνη των λαχανικών και φρούτων. Άλλες βιταμίνες της οικογένειας B που βρίσκονται στη μπανάνα, είναι η Θειαμίνη, η Νιασίνη και το Φολικό Οξύ.    
Τέλος , θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι μπανάνες δεν περιέχουν νάτριο, λίπος και χοληστερόλη.

 Οι μπανάνες και τα οφέλη τους

    Άγχος: Όταν αγχωνόμαστε μειώνονται τα επίπεδα του Καλλίου μας και έτσι τρώγοντας μια μπανάνα λαμβάνουμε το κάλλιο το οποίο μας παρέχει η μπανάνα βοηθώντας την ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού μας και στέλνοντας οξυγόνο στον εγκέφαλο.

    Αναιμία:  Η μπανάνα περιέχει πολύ σίδηρο και αυξάνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. 

    Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Η βιταμίνη B6 που περιέχει επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

    Καρκίνος του νεφρού: Τρώγοντας μπανάνες βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών.

    Μυϊκή μάζα: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. 

    Μυϊκή ανάπτυξη: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. 

    Προστασία από μυϊκές κράμπες. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο. 

    Γερά οστά: Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου δίνοντας μας δυνατότερα οστά.

    Ενέργεια: Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα  την σακχαρόζη, τη φρουκτόζη και την γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.  Δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση γι’ αυτό και οι κορυφαίοι αθλητές καταναλώνουν πολλές μπανάνες.            

    Δυσκοιλιότητα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες η μπανάνα βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και το γαστρεντερικό σύστημα.

    Ελάττωση αρτηριακή πίεσης, Η περιεκτικότητά της σε κάλιο και αντιοξειδωτικά μειώνει αισθητά τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

    Βοηθά στην συγκέντρωση και στην μνήμη:  Έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές που καταναλώνουν μπανάνες ήταν πιο προσεκτικοί στην τάξη και μαθαίνουν περισσότερα.

    Βοηθούν στις καούρες στο στομάχι. Οι μπανάνες δρουν ως αντιόξινα για το στομάχι και προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Εξουδετερώνουν, επίσης, την υπερβολική οξύτητα και μειώνουν τον ερεθισμό με την επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

    Κατάθλιψη: Οι μπανάνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγο των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων κρίσεων πανικού, καθώς βελτιώνουν τη διάθεση.

    Πανικός: Για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως, οι μπανάνες κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά αποφεύγοντας έτσι τις σοκολάτες. 

    Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

    Τσιμπήματα και δαγκώματα από έντομα: Δρα ως αντιισταμινικό σε τσιμπήματα εντόμων όταν τρίβεται η προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Έτσι μειώνεται το πρήξιμο και ο ερεθισμός.  

    Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της στέρησης της νικοτίνης.

    Κονδυλώματα: Οι εναλλακτικοί ορκίζονται ότι όταν τοποθετηθεί η μπανάνα από την εξωτερική πλευρά στο σημείο των κονδυλωμάτων ως επίθεμα για πολλές ώρες θα εξαφανίσει τα κονδυλώματα.

What a Banana Gives You

The right amount of carbs: Like all fruits, bananas have carbs. But not so many that folks with diabetes can’t enjoy them. If you have diabetes, you can enjoy half a banana when you need a snack.
They also won’t blow up a low-carb diet. A medium one gives you about 27 grams.
A Feast of Fiber: It’s no secret that the right amount of fiber in your diet is good for you. An average-size banana gives you 3 grams of it. That’s about 10% of what you need each day. That boost can help keep your bowels working at their best. It can also help keep your cholesterol and blood pressure in check, and help ease inflammation.
In general, foods that are high in fiber make you feel full without extra calories. That also makes them a good choice if you want to shed a few pounds.
Continue Reading Below

Powerful Potassium: This mineral is a big player in heart health. Potassium-rich foods help manage your blood pressure because they help you get rid of more sodium when you pee. Potassium also relaxes the walls of your blood vessels, which helps lower your BP.
What’s more, potassium:
  • May lower your risk of stroke
  • Can help keep your bones healthy as you age
  • Helps your muscles work better
But if you have kidney problems, too much potassium isn’t good for you. Check with your doctor to see how much you should have.
A Happier Belly: It seems bananas are good for your tummy, too.
The yellow fruit is a source of prebiotics. Those are carbs you don’t digest, but they’re a food source for the more-popular probiotics. Those are the good bacteria found in your gut.
There’s also evidence that probiotics can help with the annoying diarrhea people get after they take some antibiotics.
They can also help:
  • Improve yeast and urinary tract infections
  • Treat some gastrointestinal infections
  • Ease irritable bowel syndrome
  • Lessen lactose intolerance
  • Work on some allergy symptoms
Probiotics may even help make colds and the flu less severe.

More Reasons to Go Bananas

Bananas contain several other vitamins.
A medium one will give you a good chunk of the vitamin B6 you should get each day. It also helps with metabolism. And it plays an important role in brain development during pregnancy and infancy, as well as immune system health.
While citrus fruits like oranges are vitamin C giants, bananas also have it. One gives you about 10 milligrams. You should shoot for between 75 to 90 milligrams per day. So your morning banana can get you well on your way.
Vitamin C helps protect us from the damage caused by something called free radicals. Those are reactions in our body to the food we eat, cigarette smoke, pesticides, and other potentially harmful things.
Vitamin C also helps our immune system work better and can help you heal better.
Research suggests that bananas can also help you recover from strenuous workouts. One study says male cyclists who had a banana before pedaling went quicker and had a faster recovery than those who just drank water.

Μια μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει: 

Θερμίδες 85, 
Πρωτεΐνες 1,1γρ., 
Υδατάνθρακες 22,2 γρ., 
Χοληστερίνη 0, 
Λιπαρά 0,2 γρ.
Βιταμίνες: 
A 190 Δ.Μ., 
β1 0,05mg, 
Β2 0,06mg, 
Β3 0,7mg, 
Β6 0,5mg, 
Φολικό οξύ 10,9μικρομίλ, 
C 10mg, 
D 0,
E 0,4Δ.Μ.

Βασικά μέταλλα: 

Ασβέστιο 8 mg, 
Φώσφορος 26 mg, 
Σίδηρος 0,7 mg, 
Νάτριο 1 mg, 
Μαγνήσιο 33 mg, 
Κάλιο 370 mg.

Τι προσφέρει μια μπανάνα πριν τον ύπνο;

Οι μπανάνες είναι πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και ινών. Μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ για το βράδυ που συγκρατεί την λαχτάρα σας για γλυκό, και μπορεί να ενισχύσει τους μύες σας με ηλεκτρολύτες που μειώνουν την εμφάνιση μυϊκών κραμπών τη νύχτα.

Οι μπανάνες ακόμα να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, αφού είναι πηγή τρυπτοφάνης, τον πρόδρομο της μελατονίνης. Οι περισσότεροι που υποφέρουν από καούρες και στομαχικό έλκος μπορούν να φάνε μπανάνες χωρίς να αυξήσουν την ενόχληση που προκαλούν τα οξέα στο στομάχι, παρ’ όλο που ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων βιώνει τα αντίθετα αποτελέσματα

Αν είστε επιρρεπής σε μυϊκές κράμπες την νύχτα, η κατανάλωση μπανάνας μειώνει τις πιθανότητες να έχετε κάποιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, και μία από αυτές είναι η διαταραχή ηλεκτρολυτών. Οι μπανάνες περιέχουν δύο ηλεκτρολύτες, το κάλιο και το μαγνήσιο. Η κατανάλωση τους το βράδυ, μπορεί να προμηθεύσει τον οργανισμό σας με τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και να μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε κάποια κράμπα.



ΠΗΓΗ : Κλεοπάτρα Ζουμποuρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr , WebMD

Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου δεν τρώει κάποια φαγητά; - Children's nutrition: 10 tips for picky eaters

https://www.facebook.com/pediamedcy/videos/2356985797653172/


Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε κάτι που δεν θέλουν!

Η πίεση για κατανάλωση είναι μία από τις συνήθεις πρακτικές που εφαρμόζουν οι γονείς ειδικά στα «ολιγόφαγα» παιδιά. Παρόλο που η πίεση μπορεί να έχει ένα άμεσο αποτέλεσμα σύμφωνο με την αρχική επιθυμία των γονιών, δηλαδή να φάει το παιδί, μακροχρονίως έχει μάλλον αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες τροφικές απέχθειες που αναφέρουν οι ενήλικες αφορούν τρόφιμα τα οποία πιέστηκαν μικροί να καταναλώσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδείκνυται η ενίσχυση του παιδιού απλώς να δοκιμάσει, η έμφαση στο ότι είναι νόστιμο, η δοκιμή του φαγητού από το γονιό μέσα από το ίδιο το πιάτο του παιδιού, και ο συνδυασμός του τροφίμου με άλλα οικεία και αγαπημένα.  

Μην βιάζεστε να του δώσετε άλλες εναλλακτικές επιλογές!

Ένα συχνό άγχος των γονέων, και ακόμα περισσότερο των γιαγιάδων, είναι μήπως το παιδί μείνει νηστικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μόλις το παιδί αρνηθεί να φάει κάτι, να έρχεται αμέσως η εναλλακτική επιλογή, η οποία όπως έχει φανεί είναι  συνήθως χαμηλότερης θρεπτικής αξίας. Επίσης, το παιδί λαμβάνει τελικά το μήνυμα ότι αν πει όχι στις φακές, θα φάει μακαρόνια, πατάτες ή ομελέτα. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να θελήσει έστω και να δοκιμάσει; Για αυτό, είναι προτιμότερο να φάει όσο θέλει από το φαγητό που υπάρχει για όλους και να συμπληρώσει το γεύμα του με σαλάτα, λίγο τυρί και ψωμί, ενδεχομένως με ένα τοστ ή κάποιο περίσσευμα από φαγητό της προηγούμενης μέρας. 

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας!

Η πιο συχνή ίσως τεχνική που εφαρμόζουν οι γονείς προκειμένου το παιδί να δοκιμάσει κάτι νέο ή κάτι που δηλώνει ότι δεν του αρέσει είναι να του δώσουν κάποιο δώρο εάν φάει ή αντιθέτως να θέσουν κάποια τιμωρία εάν δεν φάει. Η πρακτική αυτή, δυστυχώς, αποδεικνύεται ολέθρια για τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Τα κάνει να θεωρούν ότι το συγκεκριμένο φαγητό κατά κοινή ομολογία δεν πρέπει να είναι νόστιμο! Σκεφτείτε το! Όταν κάτι είναι νόστιμο δεν χρειάζεται να σου δώσει δώρο κανείς για να το φας… Αντιθέτως, οι αγαπημένες τους λιχουδιές είναι αυτές που αντιμετωπίζονται ως «απαγορευμένες», και οι οποίες συνήθως έχουν και το ρόλο του δώρου, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την επιθυμία για αυτές και μειώνοντας την επιθυμία για το μη αρεστό φαγητό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τη μεριά των γονέων για τον τρόπο που ενισχύουν την κατανάλωση ενός φαγητού, αποφεύγοντας τις φράσεις «εάν φας αυτό, θα φας το άλλο», και να προτιμούν εναλλακτικά πιο ουδέτερες, όπως «πρώτα θα φας αυτό, και μετά το άλλο».  

Μην προσαρμόζετε τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας σε αυτές του παιδιού, αλλά σε αυτές της υγιεινής διατροφής!

Το να πάψετε να μαγειρεύετε μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων (π.χ. όσπρια), επειδή δεν αρέσουν στο παιδί, σίγουρα δεν θα το βοηθήσει να μάθει να τα τρώει! Αντιθέτως, όλη η οικογένεια θα πάψει να τρώει το συγκεκριμένο φαγητό, γεγονός που θα επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες των άλλων μελών της οικογένειας. Άλλωστε, απαραίτητη προϋπόθεση για να καταναλώσει το παιδί ένα τρόφιμο είναι αυτό να υπάρχει στο σπίτι. Και από τις σπουδαιότερες τεχνικές για να μάθει το παιδί να τρώει κάτι που αρχικώς δεν του αρέσει είναι η συνεχής έκθεση με αυτό. Φαίνεται ότι απαιτούνται 10 ή ακόμα και 15 φορές δοκιμής προκειμένου να μάθουν τα παιδιά να τους αρέσει ένα νέο τρόφιμο. Οπότε, μην παραδίδετε τα όπλα γρήγορα, αλλά με ηρεμία και υπομονή φροντίστε να εκτίθεται το παιδί σας σε ποικιλία τροφίμων.  

Μαγειρέψτε μαζί!

Όποτε ο χρόνος και οι ρυθμοί της καθημερινότητας σας το επιτρέπουν, μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας. Το να συμβάλουν κι εκείνα στην παρασκευή του φαγητού θα βοηθήσει να το δουν με άλλο μάτι! Νιώθοντας περήφανα για αυτή τη συμμετοχή, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν φαγητό «από τα δικά τους χέρια». Παράλληλα, αξιοποιήστε την ευκαιρία που δίνει η προετοιμασία και το μαγείρεμα για να τους μάθετε τα διαφορετικά τρόφιμα και τη σημασία τους στη διατροφή μας. 

Παρουσιάστε το αλλιώς!

Η παρουσίαση του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο για τα παιδιά. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια «έξυπνη» παρουσίαση του πιάτου, «κρύψτε» τρόφιμα που δεν τρώει μέσα σε άλλα αγαπημένα ή μαγειρέψτε τα με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, φτιάξτε «φατσούλες» με τα λαχανικά μιας σαλάτας, βάλτε λιωμένα λαχανικά μέσα στο μπιφτέκι ή προσθέστε όσπρια σε μια σαλάτα. Επίσης, δοκιμάστε μια άλλη συνταγή για ένα από τα «ανεπιθύμητα» φαγητά: αφαιρέστε υλικά που μπορεί να έχουν πολύ έντονη γεύση και το απωθούν και αντικαταστήστε τα με άλλα, με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένο. 

Δώστε το παράδειγμα!

Μην ξεχνάτε ότι είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Πρέπει πρώτοι εσείς να είστε συνεπείς σε αυτά που τους ζητάτε. Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς τρώει διαφορετικό φαγητό, είναι πολύ λογικό το παιδί να θεωρήσει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Αντίστοιχα, θα ακολουθήσει τη συνήθεια να τρώει μπροστά στην τηλεόραση, να τρώει γρήγορα ή αργά κλπ. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί όσο συχνότερα μπορείτε, και η ώρα του φαγητού να είναι μια ευχάριστη ώρα για τα παιδιά.

Children's nutrition doesn't have to be frustrating. Consider these strategies to avoid power struggles and help the picky eater in your family eat a balanced diet.

Is your preschooler refusing to eat anything other than chicken nuggets? Or would your toddler rather play than eat anything at all?
If children's nutrition is a sore topic in your household, you're not alone. Many parents worry about what their children eat — and don't eat. However, most kids get plenty of variety and nutrition in their diets over the course of a week. Until your child's food preferences mature, consider these tips for preventing mealtime battles.

1. Respect your child's appetite — or lack of one

If your child isn't hungry, don't force a meal or snack. Likewise, don't bribe or force your child to eat certain foods or clean his or her plate. This might only ignite — or reinforce — a power struggle over food. In addition, your child might come to associate mealtime with anxiety and frustration or become less sensitive to his or her own hunger and fullness cues.
Serve small portions to avoid overwhelming your child and give him or her the opportunity to independently ask for more.

2. Stick to the routine

Serve meals and snacks at about the same times every day. If you child chooses not to eat a meal, a regular snack time will offer an opportunity to eat nutritious food. You can provide milk or 100 percent juice with the food, but offer water between meals and snacks. Allowing your child to fill up on juice, milk or snacks throughout the day might decrease his or her appetite for meals.

3. Be patient with new foods

Young children often touch or smell new foods, and might even put tiny bits in their mouths and then take them back out again. Your child might need repeated exposure to a new food before he or she takes the first bite.
Encourage your child by talking about a food's color, shape, aroma and texture — not whether it tastes good. Serve new foods along with your child's favorite foods. Keep serving your child healthy choices until they become familiar and preferred.

4. Don't be a short-order cook

Preparing a separate meal for your child after he or she rejects the original meal might promote picky eating. Encourage your child to stay at the table for the designated mealtime — even if he or she doesn't eat.

5. Make it fun

Serve broccoli and other veggies with a favorite dip or sauce. Cut foods into various shapes with cookie cutters. Offer breakfast foods for dinner. Serve a variety of brightly colored foods.

6. Recruit your child's help

At the grocery store, ask your child to help you select fruits, vegetables and other healthy foods. Don't buy anything that you don't want your child to eat. At home, encourage your child to help you rinse veggies, stir batter or set the table.

7. Set a good example

If you eat a variety of healthy foods, your child is more likely to follow suit.

8. Be creative

Add chopped broccoli or green peppers to spaghetti sauce, top cereal with fruit slices, or mix grated zucchini and carrots into casseroles and soups.

9. Minimize distractions

Turn off the television and other electronic gadgets during meals. This will help your child focus on eating. Keep in mind that television advertising might also encourage your child to desire sugary or less nutritious foods.

10. Don't offer dessert as a reward

Withholding dessert sends the message that dessert is the best food, which might only increase your child's desire for sweets. You might select one or two nights a week as dessert nights, and skip dessert the rest of the week — or redefine dessert as fruit, yogurt or other healthy choices.
If you're concerned that picky eating is compromising your child's growth and development, consult your child's doctor. He or she can plot your child's growth on a growth chart. In addition, consider recording the types and amounts of food your child eats for three days. The big picture might help ease your worries. A food log can also help your child's doctor determine any problems.
In the meantime, remember that your child's eating habits won't likely change overnight — but the small steps you take each day can help promote a lifetime of healthy eating.

SOURCES : Mayo Clinic Staff , AAP , KIDSHEALTH , ΕΥΖΗΝ



ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ



Το Διαδίκτυο αποτελεί πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες σε όσους το χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο. Με λίγα κλικ μικροί και μεγάλοι μπορούν να βρεθούν σε έναν απέραντο εικονικό χώρο γεμάτο χίλια θαύματα. Μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να αλληλογραφήσουν και να συνομιλήσουν, να βρουν αρχεία κάθε λογής. Με την συνεχή εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, οι χρήστες του Διαδικτύου είναι πια σε θέση να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, συναλλαγές με το Δημόσιο και τις τράπεζες και να ασχοληθούν με την εκπαίδευση και την εργασία εξ αποστάσεως. Όμως οι ανήλικοι τα κάνουν όλα αυτά συνήθως χωρίς επίβλεψη, με μια πρωτόγνωρη ελευθερία, που δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή. Το θέμα είναι κατά πόσο γνωρίζουν οι νέοι και οι μεγάλοι να το χρησιμοποιούν σωστά και να επωφελούνται από αυτό.

Ο έφηβος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλο αριθμό κινδύνων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους καλείται να αντιμετωπίσει. Στην προσπάθεια του αυτή συνήθως δεν έχει σύμμαχο τους γονείς του. Οι περισσότεροι απο τους ενήλικες έχει άγνοια σε θέματα που αφορούν τηνασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι αυτές που ακολουθούν:
Ο κωδικός πρόσβασης του εικονικού προφίλ θα πρέπει να μην δίνεται σε κανέναν. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
Πριν την εγγραφή σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που ανεβάζει.
Ο χρήστης δεν θα πρέπει να ανεβάζει στο προφίλ του φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι, το σχολείο ή μέρη που συχνάζει. Έτσι μειώνει τις πιθανότητες εντοπισμού του στον φυσικό κόσμο.
Στην περίπτωση που δεχτεί ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
οι πληροφορίες που δημοσιεύει στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύει στοιχεία και φωτογραφίες που θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση.
Να γνωρίζει ότι από τη στιγμή που προσθέτει στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ του, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας του.






(Πηγή :ΜΕΥ , Β΄ ΠΔ Κλινική ΕΚΠΑ )



Σύνδρομο υπερχρήσης - Guide to Overuse Injuries



carpal tunnel syndrome

Carpal Tunnel Syndrome

Your median nerve and nine tendons pass through a tube called the carpal tunnel that goes from your forearm to your palm. Repeated motion, like texting, typing, or video gaming, can inflame the tube and push on the nerve. This could cause hand pain, numbness, tingling, and a weak grip.
foot exam

Plantar Fasciitis

It’s the most common cause of pain on the bottom of your heel. The ligament that connects the front and back of your foot and supports your arch gets swollen and irritated.
Though it’s hard to know exactly what causes it, you’re more likely to get it if you repeat the same impact on your feet (when you run, for example). It’s more common when you start out.
shoulder bursa

Shoulder Bursitis

Small fluid-filled sacs called bursa cushion your joints and smooth the friction between muscle and bone. You can inflame them if you do the same motion over and over, like lifting boxes or serving a tennis ball. It can hurt enough to make it harder to do basic things like dress or comb your hair.
The shoulder is the most common spot for bursitis, but it can happen in your elbow, hip, knee, and anywhere else bones meet.
tennis player close up

Tennis Elbow

Almost half of adults who play racquet sports (tennis, squash, racquetball) get this at some point. The repeated arm swing inflames the tendons that join your forearm muscles to the outside of your elbow (tendinopathy, sometimes called tendinitis).
Other motions -- turning a screwdriver, pulling weeds, swinging a hammer -- can also cause it. You may have pain and burning, especially when you use your arm. Your grip can get weaker, too.
box jump exercise close up

Jumper's Knee

This is also a type of tendinopathy. Repeated running or jumping inflames the patellar tendon at the lower edge of your kneecap.
shin splints anatomy

Shin Splints

If you run a lot, like if you jog or play basketball, you can inflame the bone, muscle, and connecting tendons along the edge of your shinbone. It can get especially bad on hard surfaces like concrete. The wrong shoes might make it worse.
Afterward, it could be tender to the touch. A new workout or a sudden jump in how long you do it could cause it and might make it worse.
stress fracture in foot

Stress Fractures

Running, basketball, tennis, or any activity where you pound your feet over and over can cause tiny cracks in your bones, especially in your lower leg and foot. Doing it more often makes it more painful. Several weeks of rest is needed if you don’t want to make things worse.
iliotibial ligament

IT Band Syndrome

The IT, or “Iliotibial” ligament runs along the outside of your leg. Repeated movement, like running, biking, or weightlifting, can rub this “band” against the bone and cause irritation, pain, and swelling. It may hurt more when you walk or run down a hill or stairs.
A warmup could ease the pain, but don’t let that fool you: If you don’t rest the injury to give it a chance to get better, it may turn into something worse.
trigger finger

Trigger Finger

Also known as stenosing tenosynovitis, this is when one of your fingers gets stuck in a bent position. The condition has its name because when your finger straightens, it can do so with a snap -- like when a trigger is pulled. If you have arthritis, particularly RA, it’s pretty common. It can also happen when you’re doing things like gardening, clipping, or using a computer mouse.
jumping jacks

Prevention: Warm Up

How do you keep these injuries from happening to you? Warming up before you push yourself is a good start. Whether you’re going to play an intense game of pick-up basketball or a casual round of golf, it’s a good idea to loosen up your muscles, ligaments, tendons, and joints. Walk, run in place, or do some jumping jacks. All it takes is 5-10 minutes -- a small price to pay to avoid injury.
woman walking for exercise

Prevention: Start Slow

You may be pumped to start your new exercise plan. But try not to overdo it. When you start a workout you haven’t done before, your body needs a chance to get used to it. Then, depending on your form of exercise, you can slowly add speed, distance, weight, or intensity, and track your response along the way.
weightlifting with trainer

Prevention: Do It Right

The most common cause of overuse injury in sports is bad technique. The slightest error or change in the form can have a huge effect. Even musicians can injure themselves this way. Trainers, coaches, teachers, and physical therapists can help make sure you’re doing things safely.
yoga lotus position

Prevention: Mix It Up

You can help avoid overuse if you vary your activities. For example, you might swim for your heart, lift weights for your muscles, and stretch to stay flexible. Or try something off the beaten path: Yoga combines strength, flexibility, and balance training, and adds meditation that’s good for mental health.
rice home treatment

Home Treatment: RICE

It’s the first treatment when you’re in pain from any overuse injury, or any other injury for that matter. It stands for:
  • Rest: Lie down and keep your weight off
  • Ice: 20 minutes at a time
  • Compression: Use a wrap bandage for support
  • Elevation: Raise the hurt area (above your nose if possible)
You can also use anti-inflammatory drugs to ease pain and swelling.
doctor and patient examining xrays

When to See Your Doctor

Make an appointment if pain hangs around or gets worse after a few days. Get to an emergency room right away if a joint looks oddly shaped or if the pain is intense. Tell your doctor about changes in your workout. They’ll likely suggest you stop the sport or motion that causes your pain, at least for a while. You may still be able to do other exercises that don’t aggravate things.
physical therapy session

Treatment

This will depend on what causes your pain and where it is. Besides RICE, your doctor may suggest physical therapy exercises to help make the area stronger. Splints, casts, and braces might help you keep things still and protect the injured spot from more injury. Prescription medicine could help ease pain and swelling. In some cases, you might need surgery to make a full recovery.
SOURCE : WebMD