Σάββατο 20 Μαΐου 2023

AΦΘΕΣ BEDNAR-Bednar's aphthae


ΑΦΘΕΣ BEDNAR-Bednar's aphthae
Οι άφθες Bednar είναι χαρακτηριστικές ελκώδεις αλλοιώσεις στον οπίσθιο φάρυγγα των βρεφών
Οφείλονται σε μηχανικό τραύμα κατά τον θηλασμό ή τη σίτιση με μπιμπερόν
Εμφανίζονται μεταξύ πρώτης εβδομάδας και 4ου μήνα ζωής
Οι παιδίατροι πρέπει να σκέπτονται τις άφθες αυτές σε βρέφη που δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση για σίτιση
Η διάγνωση είναι κλινική με βάση την εικόνα των αλλοιώσεων
Η σωστή κλινική διάγνωση προφυλάσσει από μη αναγκαίες και συνήθως κοστοβόρες διαγνωστικές εξετάσεις
Οι άφθες δεν πρέπει να συγχέονται με λοιμώδεις καταστάσεις
Η θεραπεία συνίσταται σε αποφυγή του μηχανικού ερεθισμού. Προτιμάται η ημικαθιστή θέση σίτισης
Τα έλκη υποχωρούν αυτόματα εντός μηνός περίπου από την εμφάνιση τους
 
Bednar's aphthae were defined as bilateral or unilateral clusters of small white ulcers on an erythematous base on the anterior tonsillar pillars, which spontaneously resolved. This benign condition should be considered as a differential diagnosis for aphthous lesions in neonates

 

Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά- Molluscum Contagiosum


Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά
 
 
Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί ιογενή λοίμωξη που δημιουργεί διάσπαρτες βλάβες στο δέρμα, κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής μεταδοτική νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο και υπάρχουν 4 τύποι του ιού αυτού.
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΡΜΙΝΘΟΥ
Οφείλεται σε ιό της ομάδας poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο και υπάρχουν 4 τύποι του ιού αυτού. Είναι αρκετά μετοδοτική. Διασπείρεται μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα, με την κοινή χρήση πετσετών, ρουχισμού και προσωπικού εξοπλισμού σε διάφορα αθλήματα. Το παιδί θα αναπτύξει τη νόσο μέσα σε 2 έως 8 εβδομάδες από την έκθεσή του στον ιό. Ο κνησμός και το ξύσιμο συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό και την επέκταση των βλαβών.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Τυπικά χαρακτηρίζεται από μικρές βλάβες στο δέρμα, 2-20 σε αριθμό, οι οποίες είναι ψηλαφητές, έχουν σχήμα θολωτό με ομφαλωτό κέντρο και το χρώμα του δέρματος ή χρώμα ροδαλό. Ανευρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα και στο πρόσωπο, καθώς και στα άκρα, αλλά σπάνια στις παλάμες και στα πέλματα. Είναι κατάσταση ανώδυνη, μπορεί ωστόσο να προκαλεί κνησμό.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Είναι νόσημα που αυτοϊάται σε ένα διάστημα 9 -12 μηνών. Παρ’όλα αυτά για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου προτείνεται θεραπεία. Επίσης θεραπεία δίνεται και σε περιπτώσεις εκτεταμένων βλαβών και σε καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ
-Πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής
-Προτείνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών
-Συστήνεται αποφυγή του ξεσμού και της επαφής με τις βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου
-Οι βλάβες πρέπει να καλύπτονται από ρούχα ή τσιρότο
-Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, να μη χρησιμοποιούνται κοινές πετσέτες, ρούχα, κράνη, γάντια, γυαλάκια και μαγιώ
-Το κολύμπι σε πισίνα πρέπει να αποφεύγεται εκτός και εάν όλες οι βλάβες καλύπτονται από αδιάβροχο τσιρότο. Όταν πρόκειται για αδέρφια, προτείνεται να κάνουν μπάνιο ξεχωριστά
-Προσωπικά αντικείμενα όπως είναι χρησιμοποιημένα ρούχα, βούρτσες μαλλιών, ρολόγια χειρός και σαπούνι σε μπάρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τρίτους.
FDA accepts application for VP-102 for treating molluscum contagiosum
 

 






 

ΜΕΛΑΝΩΜΑ-ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τί πρέπει να γνωρίζω για το μελάνωμα

 

  • Το μελάνωμα είναι η πλέον απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος και ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία θανάτων από τους διάφορους τύπους του δερματικού καρκίνου.
  • Συνηθέστερα προσβάλλονται άτομα άνω των 50 ετών, ωστόσο δεν είναι σπάνιο και στις πολύ νεότερες ηλικίες.
  • Το μελάνωμα είναι ιάσιμο όταν η διάγνωση και η θεραπεία του γίνει εγκαίρως σε πρώιμο στάδιο.
  • Τα περιστατικά μελανώματος στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
  • Ωστόσο οι θάνατοι εξαιτίας του μελανώματος δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατ’ελάχιστο λόγω των προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
  • Το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια μοιάζει με κοινή ελιά και μπορεί να μας ξεγελάσει.
  • Κάθε άτομο οφείλει να ελέγχει τους σπίλους (ελιές) του μία φορά το χρόνο στο Δερματολόγο.
  • Ο Δερματολόγος με τη βοήθεια της Δερματοσκόπησης έχει την ικανότητα να διαγνώσει ένα μελάνωμα σε τόσο αρχικό στάδιο που δεν είναι ορατό με το γυμνό μάτι.
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, πολλές ελιές (>50) και άτυπους σπίλους (ελιές με διάμετρο >6mm, ακανόνιστο περίγραμμα και 2 χρώματα) πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση χαρτογράφησης σπίλων.
  • Κάθε ελιά που δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες στο δέρμα μας και αλλάζει με ασύμμετρο τρόπο σε μέγεθος, σχήμα και χρώματα πρέπει να μας κινητοποιεί, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος του μελανώματος.
  •  

Δημήτρης Σγούρος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

 

 

Ήλιος και παιδί – Πρακτικές συμβουλές

Ήλιος και παιδί – Πρακτικές συμβουλές


  • Έχει αποδειχθεί πως τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος κατά την ενήλικη ζωή
  • Εκπαιδεύουμε το παιδι να προστατεύεται κατά την έκθεσή του στον ήλιο, ώστε να εκμεταλλεύεται μόνο τα μοναδικά θετικά οφέλη του ήλιου
  • Η έκθεση ενός μικρού σημείου του δέρματος (μια περιοχή ίση με μια παλάμη) στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 20’-30’ επαρκεί για να συντεθεί βιταμίνη D
  • Ο ήλιος δεν είναι η μοναδική πηγή για την παραγωγή της βιταμίνης D
  • Προστατεύουμε το δέρμα του παιδιού με την εφαρμογή και ανανέωση του αντηλιακού, ιδιαίτερα κατά την παραμονή στην παραλία
  • Χρησιμοποιούμε κατάλληλο αντηλιακό για την παιδική ηλικία
  • Φοράμε γυαλιά ηλίου στο παιδί και το προτρέπουμε να παίζει σε σκιερά μέρη
  • Αποφεύγουμε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες (12-4)
  • Αποφεύγουμε την έκθεση των βρεφών στον ήλιο. Συστήνεται ιδανικά η απευθείας έκθεση μετά τον 1ο χρόνο ζωής.
  •  
  •  

Δημήτρης Σγούρος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

 

Η Ευεργετική Επίδραση της Ηλιακής Ακτινοβολίας!

Τα παιδιά κινδυνεύουν να εμφανίσουν στο μέλλον δερματικά προβλήματα, που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο.

Το μαύρισμα αποδεικνύει την ικανότητα του δέρματος να αντιδρά με έναν προστατευτικό μηχανισμό έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Προσοχή λοιπόν! 

 


Μπορεί να νιώθουμε πιο όμορφοι μαυρισμένοι αλλά σίγουρα δεν είμαστε πιο υγιείς.

Ο ΔΕΡΜΑΪΟΣ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει πως πρέπει να ελέγχουμε το δέρμα μας για αλλοιώσεις ή άλλα ύποπτα σημάδια πριν το εκθέσουμε στον ήλιο!

Αλλά μπορούμε όλη την χρονιά να κάνουμε αυτοεξέταση και να απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας εάν δούμε κάτι που να μας ανησυχήσει.

 


Η Ευεργετική Επίδραση της Ηλιακής Ακτινοβολίας!

 

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ο ήλιος  όμως είναι επίσης υπεύθυνος για το ηλιακό  έγκαυμα, την φωτογήρανση, τις φωτοαλλεργίες αλλά και πολλά προβλήματα αισθητικής φύσεως όπως οι πανάδες, οι φακίδες και οι ευρυαγγείες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, φωτοευαίσθητες δερματικές νόσους και φωτοδερματοπάθειες.

 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι βλάβες που δημιουργούνται στο δέρμα από την υπερβολική έκθεση έχουν αθροιστικό χαρακτήρα και αποκαθίστανται ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Οι ακτινικές υπερκερατώσεις, ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το μαύρισμα είναι δείκτης βλάβης του δέρματος και όχι δείκτης υγείας. Προσλάβετε την βιταμίνη D με ασφάλεια μέσω υγιεινής διατροφής και εφόσον χρειάζεται συμπληρωμάτων.

 

Για να προστατευτούμε από τον ήλιο θα πρέπει να κυνηγάμε την σκιά όσο πιο πολύ μπορούμε. Iιδιαίτερα τώρα που καλοκαιριάζει θα πρέπει:

 

    Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

    Να προτιμάμε σκουρόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια, πλατύγυρα καπέλα και γυαλιά ηλίου.

    Δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ μας, το οποίο θα εφαρμόσουμε στο δέρμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο. Όταν είμαστε στην ύπαιθρο θα πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες και πάντα μετά την κολύμβηση ή την εφίδρωση μετά άσκηση.

 

Η επιλογή του αντηλιακού δεν είναι απλή υπόθεση. Το  αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέως φάσματος (να περιλαμβάνει προστασία έναντι της UVA και της UVB), να έχει δείκτη προστασίας  SPF  τουλάχιστον 30 και να επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ευαισθησία στον ήλιο. Θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικό στο νερό και να εφαρμόζεται σε σωστές ποσότητες στα διάφορα μέρη του σώματος, μην ξεχνάτε τ’ αυτιά  και τα χείλη.

 

Για όλα αυτά και για την πληρέστερη ενημέρωσή μας σχετικά με την ιδανική ηλιοπροστασία αλλά και για την συμπεριφορά μας απέναντι στον ήλιο, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το Δερματολόγο μας. Είναι ο μόνος ειδικός γιατρός που θα μας συμβουλεύσει υπεύθυνα και σωστά για την απαραίτητη  ηλιοπροστασία όλης της οικογένειας.

Από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ).

 

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Νόσος των χεριών, ποδιών και στόματος (Coxsackie virus)




Οι Εντεροϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα ιών και δύο από τους ιούς αυτούς (Coxsackie Α16 και Enterovirus 71) ευθύνονται για τα περισσότερα περιστατικά της νόσου των χεριών, ποδιών και στόματος.

Πρόκειται για μια ήπια παιδική ασθένεια η οποία προσβάλλει συνήθως παιδιά από 6 μηνών μέχρι 5 ετών αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά μέχρι 10 ετών. Σε ενήλικες εμφανίζεται ακόμα σπανιότερα, συνήθως με ηπιότερη ή άτυπη συμπτωματολογία, μεταδίδεται δε αρκετά εύκολα.



Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο στόμα, τη μύτη, τα κόπρανα και στις φυσαλίδες που υπάρχουν στις παλάμες και στα πέλματα. Ως εκ τούτου μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα, το φιλί, με τη κοινή χρήση αντικειμένων (ποτήρια, πιάτα, παιγνίδια), την άμεση επαφή με τις φυσαλίδες του δέρματος (εάν έχουν σπάσει) και τέλος με τα κόπρανα του ασθενούς. Η μετάδοση γίνεται συνήθως τις πρώτες 7 ημέρες και σπανιότερα μέχρι 2-3 εβδομάδες.

Αρκετά παιδιά μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα ή να παρουσιάσουν πολύ λίγα και ελαφρά, που να περάσουν απαρατήρητα. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις το παιδί έχει πυρετό, όχι κατ’ ανάγκη ψηλό, που διαρκεί 2-3 ημέρες, είναι αδιάθετο, και εκνευρισμένο. Μετά από μία έως δύο μέρες εμφανίζονται στο στόμα (ούλα, γλώσσα και στο εσωτερικό των χειλιών και των παρειών) μικρές κοκκινίλες, φυσαλίδες ή ακόμα και έλκη (άφθες). Παράλληλα εμφανίζεται εξάνθημα στις παλάμες, τα πέλματα και σε μερικά παιδιά στη περιοχή των γονάτων, των αγκώνων και της περιγεννητικής περιοχής.

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών τα πιο πολλά παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον ιό και απέκτησαν δια βίου ανοσία (για το συγκεκριμένο στέλεχος). Οι έγκυες που έρχονται σε επαφή με τον ιό δεν φαίνεται να διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται για τον Κορωναϊό φαίνεται οτι μειώνουν κατα πολύ και την μετάδοση αυτών των ιών.

Η θεραπεία βασίζεται στα αντιπυρετικά και την καλή ενυδάτωση, Αντιβιοτικά δεν χορηγούνται. Εμβόλιο για την νόσο δεν υπάρχει γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε αυστηρά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, δηλαδή καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, καλός καθαρισμός ή και απολύμανση οποιουδήποτε αντικειμένου που έχει λερωθεί με εκκρίσεις από τη μύτη το στόμα ή με κόπρανα, καλός καθαρισμός και πλύσιμο των χεριών μετά τη αλλαγή της πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας. Επίσης το παιδί που πάσχει δεν πρέπει να μοιράζεται τις ίδιες πετσέτες, οδοντόβουρτσες ή ποτήρια με άλλα άτομα και πρέπει να παραμένει στο σπίτι για 7 ημέρες ή για τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την πτώση του πυρετού.

Δρ Ν. Κονναρής-Pediamed

ΠΗΓΕΣ: CDC,ΠΕΚ, PEDIAMED,AAP etc

Nόσος χεριών, ποδιών και στόματος

LEARN MORE WATCH VIDEO : https://www.facebook.com/pediamedcy/videos/119728825363022/ (ENGLISH VERSION)

https://www.facebook.com/pediamedcy/videos/119733235362581/ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ )

 

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

What Is Tummy Time?

 

What Is Tummy Time?

Tummy time is laying babies on their stomachs for brief periods while they're awake. It's an important way to help babies strengthen their neck and shoulder muscles, and improve motor skills.

Be sure to stay with your baby and watch closely during tummy time.

What Can Tummy Time Help With?

Tummy time is good for:

    Newborns and infants 1–3 months old who are just developing neck control. Tummy time helps develop the muscles they'll need to roll over, sit up, crawl, and walk. Always stay with your baby during tummy time.

    Older babies, 4–7 months old. They should still spend some supervised time on their bellies, even if they can roll over and sit with some help. Tummy time helps them practice lifting their head and chest further by straightening their arms. This strengthens arm, chest, and back muscles.

    Newborns who have a neck condition called torticollis (tor-ti-KOLL-iss). Tight neck muscles keep the baby from turning their head. Tummy time encourages babies to look around, and along with exercises your doctor will show you, can help your baby's neck muscles relax.

    Babies with flat head syndrome (positional plagiocephaly). This happens when babies spend too much time on their backs in the first few months of life. This can cause a flat spot, either on one side or the back of the head.

How Do I Do Tummy Time?

Newborns

Start newborns on tummy time by placing them belly-down on your chest or across your lap for a few minutes at a time, two or three times a day. While lying on their belly, they can practice lifting their head and strengthening the neck and shoulder muscles. As your baby gets used to it, you can go for a little longer.

Older Babies

Place a blanket down in a clear area on the floor. Place your baby on their stomach on the blanket for 3–5 minutes to start, several times each day. Your baby may get fussy and frustrated in this position. Keep the first sessions of tummy time brief and gradually lengthen them. It's also a good idea to do tummy time when your baby is fed, changed, and happy.

As your baby gets used to it, place your little one belly-down more often or for longer periods of time. Experts recommend that babies work up to about 1 hour of tummy time a day by the time they're 3 months old.

Make some noises or shake a rattle to get your child to look up and push up. Place a favorite toy in front of your baby to encourage reaching and forward movement.


Babies With Torticollis or a Flat Spot

Babies With Torticollis or a Flat Spot

This exercise is good for babies with torticollis and/or a flat spot, and can help treat both problems

    Lay your baby on your lap for tummy time. Position your baby with their head turned away from you. Then, talk or sing to your baby. Encourage your little one to turn and face you. Do this exercise for 10–15 minutes.

What Else Should I Know

    Always stay with your baby during tummy time.

    Always place babies on their backs (never on their bellies) to sleep to help prevent SIDS (sudden infant death syndrome).

    Do tummy time on a low, safe surface. Don't put your baby on a sofa or bed, where they could roll off or suffocate on pillows or a soft surface.

If your baby doesn't seem to enjoy tummy time, add some variety. Sing songs, keep colorful toys nearby, get down on the floor and eye-to-eye with your baby, and have others join you. Don't give up! Tummy time is important, and some babies just need a little extra time to get used to it.

Reviewed by: Mary L. Gavin, MD

Date reviewed: October 2019