Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Τηλεόραση & Σωματικό Βάρος

Η αγαπημένη συνήθεια των παιδιών  
Ζούμε αναμφισβήτητα στην εποχή της εικόνας. Τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ειδικότερα των παιδιών. Όμως, όπως με κάθε συνήθεια, η υπερβολή στη χρήση των μέσων αυτών, έχει συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και οι συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Η επιστημονική κοινότητα διερευνά τις σχέσεις αυτές σε πολλά επίπεδα, και προτείνει την ύπαρξη ανώτατων επιτρεπτών ορίων για την τηλεθέαση και συνολικότερα για τη λεγόμενη ενασχόληση με την οθόνη.
Ειδικότερα η τηλεόραση έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο τέτοιας μελέτης  και σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να γίνουν υπέρβαρα. Η σχέση αυτή φαίνεται να εμφανίζεται ήδη από τις 2 ώρες την ημέρα. Από ποιες οδούς, όμως, περνά αυτή η σχέση; Καταρχάς, η τηλεθέαση είναι ανταγωνιστική της σωματικής δραστηριότητας, εφόσον είναι καθιστική δραστηριότητα. Ο τηλεθεατής παραμένει καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα, χωρίς να κινείται, περιορίζοντας σημαντικά τη φυσική του δραστηριότητα. Συνεπώς, όσο περισσότερο χρόνο περνά το παιδί βλέποντας τηλεόραση, τόσο λιγότερο χρόνο έχει διαθέσιμο για άλλες ενασχολήσεις. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι κι αν ακόμα ένα παιδί έφτανε σε μηδενική τηλεθέαση, όλο το χρόνο που πριν έβλεπε τηλεόραση θα τον αφιέρωνε πια σε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Όντως, έχει φανεί ότι μειώνοντας το χρόνο τηλεθέασης, ένα μέρος αυτού αφιερώνεται μεν σε άλλες καθιστικές δραστηριότητες (πχ διάβασμα, μουσική), αλλά ένα άλλο σημαντικό μέρος αφιερώνεται σε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, με την υπερβολική τηλεθέαση ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών αφιερώνεται σε μια μη δημιουργική δραστηριότητα. Σώμα και μυαλό αδρανούν, οι «καύσεις» του οργανισμού περιορίζονται σημαντικά, όπως και η επαφή και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
Η τηλεόραση, όμως, δεν «παχαίνει» μόνο εξαιτίας της σωματικής αδράνειας, αλλά και μέσω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών. Σε αυτό το σημείο, οι διαφημίσεις τροφίμων παίζουν καίριο ρόλο. Από μελέτες που έχουν γίνει ως προς το είδος και τα χαρακτηριστικά των διαφημίσεων στην παιδική ζώνη, φαίνεται ότι η πλειονότητα των τροφίμων που διαφημίζονται είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας, κυρίως υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος. Στα διαφημιστικά διαλείμματα των παιδικών εκπομπών παρελαύνει από τις οθόνες σύσσωμη η βιομηχανία πρόχειρου φαγητού και σνακ – γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά, παγωτά και μπισκότα καλούν τα παιδιά να τα δοκιμάσουν. Και χρησιμοποιούν ιδιαιτέρως ελκυστικούς τρόπους για τα παιδιά, όπως χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, την προσφορά δώρων, ισχυρισμούς ότι το τρόφιμο θα  αλλάξει τη διάθεση ή θα ενισχύσει τη  μυϊκή δύναμη, αναφορά ότι το προϊόν είναι ιδιαιτέρως νόστιμο και γευστικό. Με τους τρόπους αυτούς, αποτυπώνονται τα προϊόντα στη μνήμη των παιδιών και τα παιδιά αυξάνουν τη ζήτησή τους από τους γονείς τους. Η βιομηχανία δηλαδή των τροφίμων επενδύει υπέρογκα χρηματικά ποσά, για να απευθυνθεί μέσω των μικρών και περισσότερο ευάλωτων τηλεθεατών στην αγοραστική δύναμη της οικογένειας.
Επίσης, η τηλεθεάση συνδέεται με την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας. Και όσο περισσότερες ώρες περνά κανείς μπροστά στην τηλεόραση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να υπερκαταναλώσει τροφή. Η συνήθεια της ταυτόχρονης κατανάλωσης τροφής με την τηλεθέαση είναι τόσο ισχυρή, που μάλλον δεν διανοείται κανείς να δει τηλεόραση χωρίς να τσιμπολογήσει.  
Τον τελευταίο καιρό μελετάται άλλη μια επίδραση της τηλεθέασης και της ενασχόλησης με τα τεχνολογικά μέσα, η οποία αφορά τον ύπνο. Στις μέρες μας η ανεξέλεγκτη ενασχόληση με την τεχνολογία, ειδικά μέχρι αργά το βράδυ, επηρεάζει και την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου των παιδιών. Έτσι, οδηγεί όχι μόνο στην υπερκατανάλωση τροφής, αλλά και στη μείωση της φυσικής τους δραστηριότητας την επόμενη ημέρα, επιδράσεις που συνδέονται σωρευτικά με την αύξηση του βάρους.
Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς;
Ο έλεγχος των ωρών τηλεθέασης ίσως φαντάζει ακόμα δυσκολότερος για τους γονείς σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όταν για πολλούς η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί μια εύκολη και οικονομική λύση για την ψυχαγωγία των παιδιών τους. Όμως, όπως και σε άλλους τομείς αναδεικνύεται τώρα εντονότερα και εκτιμάται ο ρόλος της ποιότητας στη ζωή, αντιστοίχως ισχύει και για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Οι εναλλακτικές λύσεις βεβαίως προϋποθέτουν τη θέληση για αλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Kαταρχάς, ως γονείς/κηδεμόνες μπορείτε να θέσετε όρια στις ώρες που το παιδί σας περνά μπροστά στην τηλεόραση. Σημαντικό είναι, όμως, όταν «διώχνετε» το παιδί από την τηλεόραση, να μην συνεχίζετε οι ίδιοι το ζάπινγκ, και να ενισχύετε εναλλακτικές δραστηριότητες. Ό,τι καλύτερο είναι να δώσετε το παράδειγμα, βγαίνοντας έξω και παίζοντας μαζί με τα παιδιά σας ή κάνοντας έναν οικογενειακό περίπατο. Ακόμα και όταν ο καιρός δεν επιτρέπει τις εξωτερικές δραστηριότητες, η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι η μοναδική σας ψυχαγωγική δραστηριότητα. Μπορείτε να βάλετε μουσική και να χορέψετε με τα παιδιά σας, να κάνετε μια επίσκεψη στο μουσείο ή να πάτε για μπόουλινγκ. Συζητείστε με τα παιδιά σας και διαπραγματευτείτε μαζί τους το χρόνο τηλεθέασης, θέτοντας μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους. Έχετε κατά νου ότι 1 με 2 ώρες παρακολούθηση τηλεόρασης ημερησίως θεωρούνται αποδεκτές. Ενθαρρύνοντας, ωστόσο, τη συμμετοχή των παιδιών σας στο αγαπημένο τους σπορ και τις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, δεν θα τους αφήσει περιθώριο για περισσότερες ώρες τηλεθέασης.
Όσον αφορά τον βομβαρδισμό των τηλεοπτικών διαφημίσεων, μπορείτε να επιλέξετε κανάλια χωρίς διαφημίσεις ή κάποια παιδική ταινία στο βίντεο. Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά σας και συζητήστε την έντονη επιθυμία τους για κάποιο σνακ που τους προκαλεί η τηλεόραση. Εξηγείστε τους το στόχο των διαφημίσεων και τα μέσα που χρησιμοποιούν, προσπαθώντας να εκπαιδεύσετε σκεπτόμενους τηλεθεατές. Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο ότι η διαφήμιση και το κανονικό πρόγραμμα της τηλεόρασης είναι διαφορετικά, για ένα παιδί όμως αυτό δεν είναι ξεκάθαρο πριν ίσως φτάσει ακόμα και 10 χρονών!
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πετύχετε καλύτερο έλεγχο της τηλεθέασης από τα παιδιά σας είναι:

  • Μην επιτρέπετε την τοποθέτηση τηλεόρασης στο δωμάτιο των παιδιών.
  • Θέστε σε συνεργασία με το παιδί εβδομαδιαίο στόχο για τις ώρες τηλεθέασης, καθοδηγώντας το να επιλέξει τα πιο αγαπημένα του προγράμματα.
  • Καθορίστε από κοινού και τις κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης του στόχου (προσοχή, οι κυρώσεις να ΜΗΝ σχετίζονται με το φαγητό!).
  • Τοποθετήστε κάποιο όργανο γυμναστικής μπροστά από την τηλεόραση, ενθαρρύνοντας τον συνδυασμό άσκησης και ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης.
  • Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατό λιγότερες ώρες ανοιχτή την τηλεόραση.
  • Ρωτήστε τα παιδιά πώς αισθάνονται ύστερα από την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και αν διαπιστώσετε προβληματικές επιρροές, προσπαθήστε να τις διορθώσετε με συζήτηση και απομυθοποίηση.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν με φίλους αντί να παρακολουθούν τηλεόραση.
  • Επαινέστε τα παιδιά για τις επιδόσεις τους στις κατασκευές, το χορό, τη μουσική, τη ζωοφιλία, το κολύμπι κλπ, και όχι για οτιδήποτε σχετικό με την τηλεόραση.
  • Τέλος, κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης, μην έχετε διαθέσιμα σνακ στο χώρο και φροντίστε να τηρείτε στην οικογένεια τους κανόνες ότι τρώμε μόνο στο τραπέζι και δεν τρώμε βλέποντας παράλληλα τηλεόραση.

    ΠΗΓΗ : EYZHN

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

10 Things to Know About Your Child's Sleep

girl eating breakfast

Why Your Kid Needs Her ZZZs

It's not just to keep her from getting cranky! Little bodies need slumber to grow and stay healthy. Her muscles, including the heart, repair themselves during sleep.
Sleep also controls the signals that tell your kid if she's hungry or full, which helps keep her at a good weight.
student writing in class

Sleep Boosts the Brain

While your kid's in dreamland, her brain stores memories from the day so she can recall them later. That's a key part of learning.
Your child also needs sleep to help her pay attention in school. If she gets her shut-eye she'll get her work done faster and with fewer mistakes.
kids of different ages sleeping

How Much Sleep Does My Child Need?

Kids need more snooze-time than you do. Got a toddler? He should get 11 to 14 hours of total sleep in a day. Three- to 5-year-olds need a little less -- about 11 to 13 hours. If your child is 6 to 13, he should get 9 to 11 hours of ZZZs. Teens need 8 to 10 hours, but how much sleep they actually get is another story.
mom tucking daughter in for nap

Does My Child Need a Nap?

How much your kid snoozes during the day depends on how much she sleeps at night.
Your toddler may get most of her 13 hours after the sun goes down, or she may get 8 after dark and make up the rest with naps.
Most kids stop their daytime napping by age 5. If your child still does it at that age she might need an earlier bedtime.
If your teen takes an afternoon siesta, it's a sure sign she's not getting enough sleep at night.
boy taking a bath

How Do I Get My Kid to Bed?

Bedtime doesn't have to be a battle! Stick to a routine, even on the weekends. It can include a soothing bath, brushing teeth, and going to the bathroom, but it should always end in the bedroom.
Plan an enjoyable wind-down activity before sleep, such as reading by dim light. Make sure the bedroom is dark, cool, quiet, and screen-free.
For problem sleepers, reserve the bed for shut-eye only -- no reading, homework, or playing games.
teen reading before bed

Can My Teen Get to Sleep on Time?

It's not "mission impossible," but let's face it, it's not easy either. Your teen's inner clock pushes her to go to bed late at night and sleep in the next morning.
Dim the lights at night, whether she's ready for bed or not. Keep the bedroom cool. And though it sounds like a no-brainer, tell your teen to unplug -- turn off the TV, cell phone, and computer.
On weekends, tell her not to sleep later than 2 hours past her weekday wake-up time.
teens getting on school bus

Should School Start Later?

It's a controversial issue for schools and parents, and there's no easy solution.
Many high school bells ring before 8 a.m. That makes it tough for teens to get enough sleep, since most don't hit the pillow before 11 p.m.
A later start time might give kids an academic boost. Studies show teens who get the slumber they need have better grades and higher standardized test scores.
father waking son up in the morning

Does My Kid Sleep Enough?

You'll know your child gets regular rest if he can nod off 15 to 30 minutes after he goes to to bed at night. In the mornings, he'll wake up easily when it's time to get up. You won't have to go back to his room over and over to make sure he's out of bed.
More signs he probably gets enough sleep: He doesn't snooze in school and doesn't need naps.
mom putting toddler to bed

Could It Be a Sleep Disorder?

Most of the time your kid's shut-eye woes are just part of growing up. But sometimes there's a medical condition that's behind the trouble. Watch for snoring, long pauses between breaths, or trouble breathing while he's asleep. He might need to be checked for sleep apnea.
Sleepwalking, nightmares, or bed-wetting could also be signs of a sleep disorder. Check with your pediatrician to find out what you can do.
hyperactive boy sleeping

Is It ADHD or Not Enough Sleep?

Grown-ups and kids don't act the same when they miss out on sleep. You may slow down, but your child could start bouncing off the walls. This behavior may make it look like he's got ADHD. Your pediatrician can help you figure out what's going on.
If your child does have ADHD, studies show getting the right amount of sleep can help him pay better attention and act less hyper.
SOURCE: WebMD 
 
«Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας»
This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner. . Pediamed- Pedialine

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Bruises: Causes, Colors, and Treatments - Μώλωπες :Αίτια - Θεραπεία

Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη αιτία.
Οι "ανεξήγητες" μελανιές στα πόδια προκαλούν συναγερμό και οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν το "γιατί" τους συμβαίνει και το αν πρόκειται για κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, μικρής σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία, αφού αυτό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για εσάς.
Οι μελανιές εμφανίζονται ως αποχρωματισμοί στο δέρμα και έχουν απόχρωση μπλε, κίτρινη και μαύρη ή έναν συνδυασμό των τριών. Κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία βαθιά μέσα στο δέρμα κάνουν το αίμα να ανέλθει στην επιφάνεια, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και έτσι προκαλούνται "ανεξήγητες" μελανιές. Οι μώλωπες φεύγουν γενικά από μόνοι τους μέσα σε 2-4 εβδομάδες.
Όταν μια μελανιά υποχωρεί, συμβαίνουν διάφορες χρωματικές αλλαγές στο σημείο και να παράγουν ένα φάσμα χρωμάτων όπως κιτρινοπράσινο, καφέ, κόκκινο-μπλε, μπλε ή μπλε-μαύρο στην εμφάνιση.

Γιατί και πώς προκαλούνται οι μελανιές

  • Έντονη σωματική δραστηριότητα ή τραυματισμοί: Οι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και εκχυμώσεις στο δέρμα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ανέβει το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό συχνά προκαλεί ανησυχία για το ποια ήταν η πραγματική αιτία. Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.
  • Έκθεση στον ήλιο: Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
  • Παρενέργειες από φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος κια να προκαλέσει μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων.
  • Έλλειψη βιταμινών: Η ανεπάρκεια βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ, καθώς και η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.
  • Διαβήτης: Οι πάσχοντες από διαβήτη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την κυκλοφοριακό τους σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.
  • Αιματολογικές νόσοι: Υπάρχουν διάφορες αιματολογικές ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες. Αυτές είναι η σήψη, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων.

What Is a Bruise?

Bruises may be red, purple, green, yellow, or brown.
You bump your leg against the coffee table. You drop something on your toe. You take a spill on the sidewalk while walking the dog. All of these situations may result in a bruise. A bruise happens when small blood vessels underneath the skin become injured and leak blood. This results in a colorful mark under your skin known as a bruise. Bruises may also occur due to certain medical conditions or as a side effect of some medications or treatments. Warfarin is one of several medications associated with excess bruising. It is an anticoagulant medication. Most bruises that are minor injuries heal within approximately 2 weeks. Soft tissues, muscles, and bones may be injured by bruising.

What Causes Bruising?

Damaged blood vessels leak causing bruises.
Injuries bursts tiny blood vessels near the surface of the skin. These blood vessels leak blood into the surrounding area. If the skin is not broken, blood pooled from bleeding under the skin begins to clot. A bruise is the pooled blood that is visible as a colorful mark. More serious injuries cause bigger bruises called contusions. Contusions may be very tender to the touch and cause more pain than less serious bruises.

Are There Different Types of Bruises?

Bruises come in different shapes and sizes.
There are several different types of bruises. A bruise that involves bleeding from broken blood vessels leaking into the upper layers of skin is called an ecchymosis. An example of this kind of bruise is a shiner or black eye. Hematomas are bruises that develop when blood clots and forms a lump underneath the surface of the skin. The injured area may be raised, swollen, and painful. A “goose egg” on the forehead is an example of this type of bruise. Children frequently get these types of injuries. The scalp contains a lot of blood vessels so an injury to the head may cause this type of bruise.

What Do the Different Colors of Bruises Mean?

The healing time for bruises is about 2 weeks.
Bruises are usually red or purple discolorations right after an injury. This is because they are the color of the blood that has pooled underneath the skin. As a bruise heals, the body breaks down blood and fluids that have accumulated under the skin. As this happens the bruise turns different colors.
  • Within the first few days after getting a bruise, the area may become a black mark, blue mark, or purple mark.
  • Within 5 to 10 days after getting a bruise, the area may turn greenish or yellowish.
  • During the final phase of healing, approximately 10 to 14 days after getting a bruise, the area will usually be brown in color. As healing progresses, the area will become lighter and lighter until it eventually fades away entirely.
How long do bruises last? Most heal completely within about 2 weeks.

How Do You Treat and Get Rid of Bruises?

Treatment with cold packs minimizes the appearance of bruises.
When you get a bruise, the area has to proceed through the various healing stages before it fades away completely. There are things you can do to minimize the formation and appearance of a bruise after you receive an injury. You can use first aid on a bruise. Treatment involves placing a cold pack over an area that you’ve bumped or injured to shrink blood vessels and minimize swelling. Cold minimizes fluid leakage into tissues. Do not place a cold pack directly on the skin as it may stick. Wrap a bag of frozen veggies (peas are a good choice) in a towel and place over the injured area. Apply cold for about 15 to 20 minutes. Remove the cold pack for about 30 minutes, then reapply the cold pack to the affected area.

How to Heal a Bruise

Elevate a sprained ankle or injured limb to minimize swelling.
To care for bruises on legs or arms, elevate the limb above the heart to keep blood and fluids from pooling in the injured area. This also helps prevent swelling. Use cold packs for the first 2 days after bruising to shrink blood vessels. After 2 days, use a heating pad or warm compress on the area to ease pain and speed healing. Over-the-counter pain relievers like ibuprofen and acetaminophen, can decrease pain. Gentle massage can encourage blood flow and encourage healing.

What Is a Bone Bruise?

Bone bruises hurt and need more healing time than regular bruises.
A bruised bone occurs when a traumatic injury results in the accumulation of blood and fluid around a bone. A bone bruise is a less serious injury than a bone fracture, but it is more severe than a regular bruise. Sports injuries and accidents are common causes of bone bruises. Medical conditions like arthritis may cause bone bruises, too. Symptoms of a bone bruise include pain, swelling, and color changes. Bone bruises usually hurt more than regular bruises and they take longer to heal. Tend to a bone bruise by resting, icing and elevating the area, and taking pain relievers. See the doctor if you suffer a severe bruise or a bone bruise.

When Is a Bruise a Sign of Something More Serious?

Seek medical attention for bad bruises and bruises that won’t go away.
When is a bruise bad enough to go to the doctor? Minor bruises are not a cause for concern and most heal within 2 weeks. Sometimes, a bruise may be a sign of a more serious condition that needs medical attention. Seek medical care right away if you notice any of the following.
  • A bruise that keeps getting bigger after the day of the injury may need medical attention.
  • A bruise on a limb that makes your leg or arm feel very tight or swollen requires medical attention.
  • If a bruise lasts for longer than 2 weeks or it reappears for an unknown reason, see your doctor.
  • Any bruise that occurs around an eye and interferes with vision or makes it difficult to see in different directions is cause for concern.
  • Bruises that occur on the trunk, abdomen, or head may be associated with damage to internal organs including the brain. See your doctor if you bruise any of these areas.
  • If a bruise is associated with a broken bone or you suspect you may have broken a bone, seek medical attention.

Why Do I Bruise So Much?

There are many reasons why some people bruise more easily than others.
Maybe you’re thinking, “Why do I bruise so easily?” Many factors may contribute to you becoming easily bruised. Your gender, age, and genetics may all play a role. Older adults have thinner skin and less fatty tissue under the skin. This fatty tissue protects blood vessels. Without it, blood vessels under the skin may be injured more easily. Women bruise more readily than men, especially from slight bumps and injuries to the thighs, upper arms, and buttocks. Women have thinner skin and more subcutaneous fat than men. That’s why they bruise more easily. Conditions that affect blood clotting or connective tissue may predispose people in some families to bruise easily. Taking certain medications may make you bruise more easily, too.

Other Spots That Look Like Bruises

Purpura are red or purple spots under the skin that resemble bruises.
Some conditions are associated with marks that resemble bruises but are not bruises. Large reddish or purple spots that appear under the skin are called purpura. Smaller spots are called petechiae. Conditions that may cause these skin discolorations include inadequate platelets in the blood (thrombocytopenia), certain cancers (Hodgkin’s disease, multiple myeloma, leukemia), liver disease (cirrhosis), or bleeding disorders (von Willebrand’s disease, hemophilia). See your doctor if you suffer from unexplained bruises or marks on your skin.

Nutrients and Bruising

Eat plenty of fresh produce to get nutrients necessary for proper blood clotting.
Certain nutrients are necessary to maintain proper blood clotting and healthy skin and blood vessels. These nutrients include folate and vitamins C, B12, and K. Without sufficient levels of these nutrients, you may bruise more easily. Good sources of vitamin C include citrus fruit, cantaloupe, mango, and berries. Increase your levels of B12 by eating more fortified cereal and beef. Leafy green veggies are great sources of folate and vitamin K.

Do Medications Cause Bruises?

Some medications affect blood clotting and bruising.
Certain medications affect blood clotting and may make you bruise more easily. Corticosteroids, blood thinners, chemotherapy, and aspirin are just some medications that increase the risk of bruises. Never stop taking a medication or change the dose of a medication without talking to your doctor. If you think one or more of your medications is contributing to easy bruising, have a conversation with your doctor. He or she may be able to switch you to another medication that does not have that side effect.

Can Bruises Be Prevented?

Nightlights can help prevent falls at home.
It is not possible to avoid bruises completely, but there are things you can do to minimize the risk that you’ll get hurt. Prevent falls in the home by removing throw rugs from walking paths throughout the house. Move furniture to areas where you won’t bump into or trip over pieces. Install nightlights so you have adequate illumination when you’re walking around at night. If you play sports, wear protective gear to protect your head, shins, knees, and elbows from crashes and falls.


  • Reviewed By: Charles Patrick Davis, MD, PhD
Reviewed on 12/14/2017
Sources:
© 1996-2019 WebMD, LLC. All rights reserved.
Healthline , iatropedia .gr , onmed.gr

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ;-Finding a Safe Pack




 Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως η αγορά μιας καλής σχολικής τσάντας για τα παιδιά μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για το απόλυτο σχολικό αξεσουάρ που τα συνοδεύει τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο, κουβαλώντας, όχι μόνο τα βιβλία τους μα και τα… όνειρά τους.
Τα παιδιά «δένονται» με την σχολική τους τσάντα -συχνά την κρατούν για περισσότερες από μία σχολικές χρονιές- και γι’αυτό έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε μαζί τους κάποια που, όχι μόνο τους αρέσει, αλλά και πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σωματική τους ασφάλεια, οι οποίες, σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, είναι:
  1. Φαρδείς ιμάντες με βάτες για τους ώμους. Να υπάρχουν δύο ιμάντες για τους ώμους και όχι μόνο ένας που περνά διαγώνια μπροστά από το σώμα του μαθητή.
  2. Φαρδιά βάτα στο πίσω μέρος (εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη) που κάνει την τσάντα να είναι πιο αναπαυτική και προστατεύει από αιχμηρά αντικείμενα.
  3. Ο ιμάντας που περνά από τη μέση να επιτρέπει καλύτερη πρόσδεση της τσάντας στο σώμα και καλύτερη κατανομή του βάρους της. Η ίδια η τσάντα, δεν πρέπει να είναι βαριά αλλά ελαφριά –ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα στο χέρι του παιδιού.
  4. Οι σχολικές τσάντες με ρόδες είναι πολύ καλή επιλογή, διότι επιτρέπουν στους μαθητές να μην τις φορτώνονται και έτσι να μην επιβαρύνουν την πλάτη τους.
Πολλαπλές έρευνες σε χώρες όπως η Αμερική, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, κ.α. απέδειξαν πως το βάρος αλλά και η λανθασμένη μεταφορά της σχολικής τσάντας μπορούν να προκαλέσουν:

  • πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και τον αυχένα εξαιτίας του μεγάλου βάρους του φορτίου της τσάντας
  • τραυματισμούς της ωμικής ζώνης, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι κλείδες από τους ιμάντες (λουριά) της τσάντας
  • μυϊκή καταπόνηση και μυϊκές θλάσεις που οφείλονται τόσο στο μεγάλο φορτίο, όσο και στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο οι μαθητές σηκώνουν τη σχολική τσάντα για να τη βάλουν στους ώμους τους.
Όλα αυτά τα μυοσκελετικά προβλήματα -εφόσον προκύψουν- μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τις μεθόδους της φυσικοθεραπείας και ο μαθητής μπορεί να επανέλθει γρήγορα στην καθημερινότητά του. Επειδή όμως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, όλη αυτή η καταπόνηση μπορεί να αποφευχθεί απλά επιλέγοντας κατάλληλη και εργονομική τσάντα για το παιδί μας, και εκπαιδεύοντας το στο πώς θα σηκώνει την τσάντα του με ασφαλή τρόπο.
Συχνά, ο προβληματισμός κατά την επιλογή σχολικής τσάντας αφορά τον τύπο της, το αν δηλαδή θα προτιμήσουμε μία τσάντα τύπου σακιδίου, χιαστί ή με ρόδες. Η τσάντα τύπου σακιδίου είναι αποδεδειγμένα η πλέον κατάλληλη και εργονομική επιλογή, καθώς κατά τη χρήση της διατηρείται η σωστή στάση του σώματος. Παράλληλα, κατανέμεται ισόποσα το βάρος του φορτίου και μειώνεται η απόσταση του κέντρου βάρους του φορτίου από τον κορμό του σώματος, ενώ τέλος, επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση των μελών του σώματος.
Αφότου λοιπόν επιλέξαμε την τσάντα τύπου σακιδίου πλάτης, θα πρέπει να ορίσουμε και τα εργονομικά χαρακτηριστικά της. Με απλά λόγια, τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα κάνουν τη χρήση της ασφαλή και πρακτική για τον μαθητή, όπως:
  • Το βάρος της τσάντας θα πρέπει να είναι μικρότερο από το 10% του βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ζυγίζει 50  κιλά, θα πρέπει να κουβαλά μία τσάντα βάρους λιγότερο από 5 κιλά.
  • Το μέγεθος της θα πρέπει να είναι μικρότερο από την πλάτη του παιδιού, δηλαδή να εκτείνεται μεταξύ των δύο ωμοπλατών.
  • Θα πρέπει να διαθέτει δύο ιμάντες εξάρτησης (λουριά), φάρδους 5 cm, με ενισχυμένες βάτες ώστε να μην πιέζονται οι κλείδες.
  • Η βάση τσάντας θα πρέπει να βρίσκεται στη γραμμή των ισχίων του παιδιού.
  • Προτιμούμε τσάντες με ιμάντα στην περιοχή του θώρακα για σταθερότητα κατά τη βάδιση.
  • Στις θήκες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της τσάντας τοποθετούμε τα ελαφριά αντικείμενα.
  • Σωστός τρόπος τοποθέτησης των βιβλίων μέσα στην τσάντα: τα βαριά πιο κοντά στη σπονδυλική στήλη, τα πιο ελαφριά στο μπροστινό μέρος της τσάντας.
  • Τοποθετούμε κάθε φορά μόνο τα απαραίτητα βιβλία και αντικείμενα στην τσάντα.
Backpack safety
Backpacks come in all sizes, colors, fabrics, and shapes and help kids of all ages express their own personal sense of style. And when used properly, they're incredibly handy.
Many backpacks come with multiple compartments that help students stay organized while they tote their books and papers from home to school and back again. Compared with shoulder bags, messenger bags, or purses, backpacks are better because strong muscles — the back and the abdominal muscles — support the weight of the packs.
When worn correctly, the weight in a backpack is evenly distributed across the body, and shoulder and neck injuries are less common than if someone carried a briefcase or purse.
As practical as backpacks are, though, they can strain muscles and joints and may cause back pain if they're too heavy or are used incorrectly.
Here's how to help kids find — and use  the right backpack.

Problems Backpacks Can Pose

Many things can lead to back pain — like playing sports or exercising a lot, poor posture while sitting, and long periods of inactivity. But some kids have backaches because they're lugging around their entire locker's worth of books, school supplies, and personal items all day long.
Doctors and physical therapists recommend that kids carry no more than 10% to 15% of their body weight in their packs. But many carry a lot more than that. When a heavy backpack is incorrectly placed on the shoulders, the weight's force can pull a child backward. To compensate, the child might bend forward at the hips or arch the back. This can make the spine compress unnaturally, leading to shoulder, neck, and back pain.
Kids who wear their backpacks over just one shoulder — as many do, because they think it looks better or just feels easier — may end up leaning to one side to offset the extra weight. They might develop lower and upper back pain and strain their shoulders and neck.
Improper backpack use can also lead to bad posture. Girls and younger kids may be especially at risk for backpack-related injuries because they're smaller and may carry loads that are heavier in proportion to their body weight.
Also, backpacks with tight, narrow straps that dig into the shoulders can interfere with circulation and nerves. These types of straps can lead to tingling, numbness, and weakness in the arms and hands.
And bulky or heavy backpacks don't just cause back injuries. Other safety issues to consider:
  • Kids who carry large packs often aren't aware of how much space the packs take up and can hit others with their packs when turning around or moving through tight spaces, such as the aisles of a school bus.
  • Students can be injured if they trip over large packs or a pack falls on them.
  • Carrying a heavy pack changes the way kids walk and puts them at risk of falling, particularly on stairs or other places where a backpack puts a student off balance.

Finding a Safe Pack

Despite their potential problems, backpacks are great when used properly. Before you buy one, though, consider a backpack's construction.
Look for the following to choose the right backpack:
  • a lightweight pack: get one that doesn't add a lot of weight to your child's load; for example, leather packs look cool, but they weigh more than canvas backpacks
  • two wide, padded shoulder straps: straps that are too narrow can dig into shoulders
  • a padded back: it not only provides increased comfort, but also protects kids from being poked by sharp objects or edges (pencils, rulers, notebooks, etc.) inside the pack
  • a waist belt: this helps to distribute the weight more evenly across the body
  • multiple compartments: to help distribute the weight throughout the pack
Although packs on wheels (which look like small, overhead luggage bags) may be good options for students who have to lug around really heavy loads, they're very hard to pull up stairs and to roll through snow. Check with the school before buying a rolling pack; many don't allow them because they can be a tripping hazard in the hallways.

Using Backpacks Wisely

To help kids prevent injury when using a backpack:
  • Lighten the load. No matter how well-designed the backpack, less weight is always better. Use
    the bathroom scale to check that a pack isn't over 10% to 15% of your child's body weight (for example, the backpack of a child who weighs 80 pounds shouldn't weigh more than 8 to 12 pounds).
  • Use and pick up the backpack properly. Make sure kids use both shoulder straps. Bags that are slung over the shoulder or across the chest — or that only have one strap — aren't as effective at distributing the weight as bags with two wide shoulder straps, and therefore may strain muscles. Also tighten the straps enough for the backpack to fit closely to the body. The pack should rest evenly in the middle of the back and not sag down to the buttocks.

What Kids Can Do

A lot of the responsibility for packing lightly — and safely — rests with kids:
  • Encourage kids to use their locker or desk often throughout the day instead of carrying the entire day's worth of books in the backpack.
  • Make sure kids don't tote unnecessary items — laptops, cellphones, and video games can add extra pounds to a pack.
  • Encourage kids to bring home only the books needed for homework or studying each night.
  • Ask about homework planning. A heavier pack on Fridays might mean that a child is delaying homework until the weekend, making for an unnecessarily heavy backpack.
  • Picking up the backpack the right way can help kids avoid back injuries. As with any heavy weight, they should bend at the knees and grab the pack with both hands when lifting a backpack to the shoulders.
  • Use all of the backpack's compartments, putting heavier items, such as textbooks, closest to the center of the back.

What You Can Do

Involving other parents and your child's school in solving students' backpack burdens might help to lessen kids' loads. Some ways the school can get involved include:
  • giving students more time between classes to use lockers
  • using paperback books
  • adding school education programs about safe backpack use
  • putting some curriculum on the school's website, when possible
You may need to adjust your kids' backpacks and/or reduce how much they carry if they:
  • struggle to get the backpack on or off
  • have back pain
  • lean forward to carry the backpack
If your child has back pain or numbness or weakness in the arms or legs, talk to your doctor or a physical therapist.

Reviewed by: Steven Dowshen, MD
Date reviewed: August 2016