Η ιστορία του ΓΕΣΥ
*Του Νεόφυτου Έλληνα
Μια φορά και ένα καιρό στην δημοκρατία της μπανανίας , την Κύπρο μας (βλέπε Γλαύκος Κληρίδης ), ενα νησί που δεν ήξερε τι θα πει διαφθορά και σκοπιμότητες (βλέπε ευρωβαρόμετρο ) αποφάσισαν να εφαρμόσουν γενικό σύστημα υγείας. Τον Ιούνιο του 2017 η Βουλή ψήφισε τον σχετικό νόμο ομόφωνα (βλέπε πρακτικά της βουλης). Οι Κύπριοι, ανεξήγητα καλόπιστοι παρά τα σκάνδαλα που βίωσαν, ένοιωσαν ενθουσιασμό και ανακούφιση. Αλλά στην Κύπρο χρειάζεται η πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί κάτι. Παραδόξως η εκτελεστική εξουσία αρχικά άφησε τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν. Λειτουργούσαν πια μόνο λόγω του αλτρουισμού που επέδειξαν στις πιο αντιξοες συνθηκες οι γιατροί οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό.Οι αρχοντες της Κύπρου εφάρμοσαν την στρατηγικη τους.
Σαν πρώτο μέτρο αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2019 να αρχίσει η φορολόγηση και να γεμίσουν τα ταμεία. Ήταν μόλις τότε που οι πολίτες άρχισαν να αναρωτιούνται τι ήταν αυτό το ΓΕΣΥ που ήθελε την εισφορά τους. Ήταν δωρεάν οι υπηρεσίες του; Ήταν λειτουργικό; Ήταν ποιοτικό;
Σαν δεύτερο μέτρο η πολιτική ηγεσία προσέγγισε τον ΟΑΥ και τόνισε στα στελέχη του: Εμεις ψηφίσαμε τον νόμο όπου ο προυπολογισμος ειναι σφαιρικος και περιορισμενος. Το κρατος δεν θα ξοδευτεί.Προσέξετε στις διαβουλευσεις που κάνετε με τους πάροχους υγειας.Έτσι κιαλλιως εσεις δεν θα αδικηθείτε· ο προυπολογισμος του ΟΑΥ θα είναι πλουσιοπάροχος.
Μετά σαν τρίτο μέτρο στρατηγικής δράσης επιστράτευσαν μερίδα δημοσιογράφων που εξαπέλυσαν πόλεμο λάσπης εναντίον των γιατρών.
Οι γιατροί είχαν απευθυνθεί στους πολιτες μια που όλοι ειναι δυνητικά ασθενεις. Ζητησαν στήριξη, αλληλεγγύη, κατανόηση για να διαφυλάξουν την ποιότητα και την ασφάλεια στην υγεία. Επησημαναν τις προχειρότητες και τις εκκρεμότητες: το σχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία, το λογισμικό του συστήματος, τα ιατρικά πρωτόκολλα, ο ηλεκτρονικός φάκελος, η αυτονόμηση και η οριστικοποίηση των κανονισμών που θα διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Όλα αυτά ενώ ο προϋπολογισμός για την Υγεία ήταν ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Ο ΠΙΣ ενημέρωσε γραπτως ολες τις αρμοδιες αρχές σχετικά με τις κοκκινες γραμμες που έπρεπε να ληφθούν υπόψιν για διασφαλισθεί όλος ο μηχανισμός. Προσπάθησαν να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η Υγεία δεν είναι ένας τομέας που απασχολεί μόνο όσους εργοδοτούνται σε αυτόν. Είναι προσωπική και συλλογική ευθύνη όλων μας να την διαφυλάξουμε. Το κράτος όμως και τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν οτι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στον απλό πολίτη.
Όταν τον Ιούνιο του 2019 άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή η πρωτοβάθμια περίθαλψη και τον Ιούνιο του 2020 η δευτεροβάθμια παρά πολλοί γιατροί δεν συμμετείχαν. Θεωρούσαν ότι το σύστημα δεν ήταν λειτουργικό και βιώσιμο.
Το συγκεκριμένο ΓΕΣΥ εφαρμόστηκε αλλα τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Σε τρία χρόνια σταμάτησε η επιχορήγηση των αυτόνομων νοσοκομείων. Επικράτησε χάος. Ένα όραμα δεκαετιών κατάρρευσε.
Αλλα τότε παρουσιάστηκαν σαν απο μηχανής θεοί στρατηγικοί επενδυτες και ανέλαβαν να διαχειρίζονται τα δημόσια αυτονομημένα πτωχευμένα νοσοκομεία. Αυτό ειναι το success story του συγκεκριμένου ΓΕΣΥ.
*Ωτορινολαρυγγολόγος
**** Εφ. Καθημερινή 6/10/2018
**** Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τίς απόψεις του συγγραφέα τους .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου