Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Επιτέλους ποια είναι η αλήθεια για το ΓΕΣΥ. Ξέρουμε;


Επιτέλους ποια είναι η αλήθεια για το ΓΕΣΥ. Ξέρουμε;

Πριν από δυο ημέρες, είχαμε διαφώτιση σχετικά με το ΓΕΣΥ στο Απολλωνειο, από τα μέλη του ΟΑΥ, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας και με γιατρούς εκ μέρους του συμβουλίου του Απολλωνειου.
Κάθε φορά που πηγαίνω σε τέτοιες συναντήσεις, φεύγω με περισσότερες ερωτήσεις αντί απαντήσεις.
Μετα από 25 χρονια στην Νότιο Αφρική όπου δούλεψα σε ακαδημαϊκά νοσοκομεία για 13 χρόνια και σε ιδιωτικά για άλλα δώδεκα χρόνια, είμαι στον ιδιωτικό τομέα (Απολλωνειο Νοσοκομείο) για τα τελευταία 7 χρόνια, και έχω ξεκάθαρη εικόνα για πολλά πράγματα.
Αρχικά δηλώνω ότι είμαι υπερ συστήματος Υγείας που θα προσφέρει ποιοτική ιατρική.
Υπάρχουν διάφορες πτυχές σε ένα σύστημα υγείας με δυο κύριους πυλώνες. Το οικονομικό και η ποιότητα της ιατρικής που θα προσφέρεται. Με τις απαντήσεις που είχαμε, ούτε το ένα, ούτε το άλλο έχει ξεκαθαριστεί. Και επειδή το μεγαλύτερο σούσουρο γίνεται για τις αμοιβές των γιατρών, ας το ξεκαθαρίσουμε τουλάχιστον αυτό.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ΟΑΥ, το ΓΕΣΥ θα πληρώνουν τα Νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν και από εκεί και μπρος να τα βρίσκουν οι ιδιωτικοί ιατροί και οι κλινικές. Π.χ. οι χειρουργοί θα πληρώνονται από το Νοσηλευτήριο αναλόγως διάφορων παραμέτρων. Θα πληρώνουν με κάποια είδη μονάδας, που στα χαρτιά θα πληρώνονται άλλα κανένας δεν ξέρει, πότε και ποσα το νοσηλευτήριο θα πληρώσει. Ένεκα του ότι τα νοσηλευτήρια διοικούνται από μια δεκαριά ανθρώπους (γιατροί κα μεγαλομέτοχοι), οι αποφάσεις τους είναι καθαρά βασισμένες στο μετοχικό τους κέρδος.
Ένας καλός γιατρός στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται για την εργασία του, και υπάρχει έλεγχος και συμφωνία με τον ασθενή. Το νοσηλευτήριο με το καινούργιο σύστημα, θα αμείβεται για την δουλειά άλλων και θα κατακρατά ότι θέλει, όποτε θέλει και θα έχει όποιες δικαιολογίες θέλει.
Με λίγα λόγια θα δημιουργηθεί εργοστασιακή ιατρική, με εκμετάλλευση των ‘εργατών’ δηλαδή των γιατρών.
Εάν προσθέσουμε σε όλα αυτά το γεγονός ότι το σύστημα είναι ερμαφρόδιτο και θα τρέχει χωρίς κοινή βάση, μια και τα κρατικά νοσοκομεία δεν θα αυτονομηθούν. (Πέστε μου πια κυβέρνηση θα τα αυτονομήσει στο μέλλον?)
Δηλαδή, θα υπάρχουν μισθωτοί γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία χωρίς καμία έγνοια και ιδιωτικοί ιατροί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επωμίζονται όλα τα έξοδα, χωρίς να ξέρουν πότε και πόσα θα πληρωθούν από το καπιταλιστικό σύστημα των Νοσηλευτηρίων (του ΓΕΣΥ).
Ακόμη και το ΑΚΕΛ πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα, δεν είναι ο ‘μεγαλογιατρός’ που κάνει ιατρική και πληρώνεται, άλλα η δημιουργία Νοσηλευτηρίων- Εργοστασίων Ιατρικής που θα πλουτήσει εις βάρος των γιατρών, η δημιουργία καινούργιων ‘ιδιωτικών’ Φαρμακευτικών Εταιρειών , για τα γενοσιμα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται. Αναφέρθηκαν τα GRς στην Γερμανία, συστήματα στην Φιλανδία κ.α. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε, πως δεν είμαστε ούτε Γερμανία, ούτε και Σκανδιναβία.
Αν θέλετε σοσιαλισμό, δεν μπορεί να γίνει μόνο στην ιατρική και στην πλάτη του ιατρικού κόσμου, που οι περισσότεροι έχουν πάνω από 15 χρόνια σπουδών, με πάρα πολλά έξοδα.[πως είναι δυνατόν να καταλήγει κάποιος ειδικός με 2.500Ε τον μηνά, και την ίδια ώρα επαγγέλματα χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση (η κατά πολύ λιγότερη), η έξοδα, να απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα δικαιώματα και απολαβές?]

Ας γίνουν καθολικές ενέργειες. Να σταματήσουν οι δικηγόροι να αισχροκερδούν με τα διαζύγια (στοιχίζουν από 6 – 22 χιλιάδες), να κάνουν περιουσίες ευκολύνοντας την πώληση κυπριακών διαβατηρίων κ.α., οι λογιστές, οι τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι να χρεώνουν ότι επιθυμούν και να θησαυρίζουν. Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου και ο γιατρός, αν έχει δυο η τρία παιδιά, θα του στοιχίσει μια περιουσία για ιδιωτικά σχολεία η ιδιωτικά φροντιστήρια για να μπορέσει να εξασφαλίσει στα παιδιά του ένα καλό πανεπιστήμιο. Και ας μην ξεχνούμε τις ατελείωτες ώρες που χρειάζεται να εργάζεται ο ιδιωτικός γιατρός, για να μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους εργαζόμενους ασθενείς και τα επείγοντα περιστατικά. Όχι κύριοι, εμείς δεν εργαζόμαστε μισή μέρα, και ναι, έχουμε και οικογένειες και παιδιά.
Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία, που δεν υπάρχει πρόνοια για τον ηλικιωμένο και τον ανήμπορο. Ένα απλό γηροκομείο στην Κύπρο στοιχίζει 2500Ε τον μήνα, χωρίς να προσφέρει τίποτε το ξεχωριστό.
Ο πετυχημένος γιατρός δεν μπορεί να κάνει λεφτά για μια πιο άνετη ζωή? Σας προκαλώ όλους να κάνουμε πραγματικό σοσιαλισμό. Εγώ είμαι μέσα. Εσείς είστε?
Είναι αμαρτία ο γιατρός να έχει ψηλό εισόδημα, με τις μακρόχρονες εκπαιδεύσεις του, τις αμέτρητες ώρες εργασίας του και τα τεράστια έξοδα σπουδών, ιατρείων, προσωπικού, μηχανημάτων και εξοπλισμού, ασφαλειών, που καθημερινά χρειάζονται αναβάθμιση (προσωπική και υλική)? Δεν εκμεταλλεύεται κανένα άλλο, παρα μόνο τους δικούς του κόπους.
Μίλησαν για μαγικούς αριθμούς, πληρωμές που καλύπτουν τόσα πολλά. Δεν μίλησαν για έξοδα όμως η καθαρές αμοιβές. Ένας γιατρός στον ιδιωτικό τομέα πληρώνει αρκετές χιλιάδες (5-6 χιλιάδες, για ενοίκια, υπηρεσίες, γραμματειακό προσωπικό, αναλώσιμα κ.α.). Έχει πληρώσει κάποια μετοχή στο Νοσηλευτήριο από 160 μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ για να έχει κάποια δικαιώματα στο Νοσηλευτήριο και έχει πληρώσει (και πληρώνει) για εργαλεία χειρουργικά – περίπου 100 με 150 χιλιάδες ευρώ αρχικό ποσό. Αυτά θα τα επωμιστεί το ΓΕΣΥ; η θα βγουν από τα λεφτά που θα δίνουν στο Νοσηλευτήριο (A profitable organization that exploits the work of the doctors (workers) for personal gain of the shareholders; Is that capitalism?) και μετα ότι προαιρείστε. Μόνο η Ηλεκτρονική ιατρική (computer, latest technology cell phone etc.) θα στοιχίσει κάπου 10 χιλιάδες ευρώ. Θα τα προσφέρει το ΓΕΣΥ?
Στάθηκε ο υπουργός Υγείας και μίλησε για τα πολλά λεφτά που που θα δοθούν από το ΓΕΣΥ κατηγορώντας τους γιατρούς (για μη συνεργασία). Μου θύμισε τελειόφοιτο φοιτητή της ιατρικής που ξαφνικά νομίζει ότι ξέρει τα πάντα (μετα προσγειώνεται). Εκτός που ήταν αδιάβαστος (διορθώθηκε μερικές φορές από τους ειδικούς του ΟΑΥ) μιλούσε με αυτή την φοβερή υπουργική υπεροψία χωρίς όμως να δίνει κάποιες απαντήσεις στις κύριες ερωτήσεις που ήταν και ο κυριότερος λόγος που πήγαμε στην συνάντηση. Τουλάχιστο κάποιο σεβασμό προς τους γιατρούς που ήταν εκεί – μερικοί με πείρα πάνω από 20 με 25 χρόνια σε διαφορά νοσοκομεία ακαδημαϊκά και ιδιωτικά σε χώρες εκτός Κύπρου.
Τελικά, αν κατάλαβα καλά, είναι αμαρτία σε μια καπιταλιστική κοινωνία, ο γιατρός να θέλει να κάνει λεφτά (Όχι να γίνει πλούσιος), από την τέχνη του?
Αν πραγματικά θέλει το κράτος να δώσει ποιοτική ιατρική στους Κυπρίους, πρέπει να βρεθούν λεφτά. Ας κόψει από αλλού. Τόσα λεφτά πετάμενα. Ας σουλουπώσει την Άμυνα, ας κόψει αχρείαστες στρατιωτικές παρελάσεις και χίλιες άλλες καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος. Και αν δεν μπορεί να το κάνει, ας παραδεχτεί στον κυπριακό λαό την αλήθεια του τι πάει να του προσφέρει.
Έχει πολλά άλλα προβλήματα η ιατρική της Κύπρου άλλα κάπου υπάρχει κάποιο επίπεδο που προσφέρει εξαιρετική ιατρική.
Είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε Κύπριου η παροχή υγείας, και το κράτος είναι υπεύθυνο να την διασφαλισει, με το να βρει τους τρόπους, χωρίς να καταστρέψει και να εκμηδενίσει την υπαρκτή ιατρική της Κύπρου.
Υπάρχουν κρούσματα κερδοσκοπίας και κακής, ανήθικης ιατρικής. Ας βρούμε τον τρόπο να παταχθεί μέσω του ιατρικού συλλόγου και άλλων νομικών και όχι μόνο σωμάτων.
Δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση με την κοινή γνώμη να είναι τελείως συγχυσμένη. Δεν μπορεί να δημιουργείται μια κοινή γνώμη ακόμη και από σοβαρούς ραδιοσταθμούς που βάζουν στοχευμένα το τραγούδι του Ζαμπετα για τον μπεκρή τον O’Hara που πέθανε στο κρύο, και ο γιατρός δεν έκανε τίποτα μια και δεν θα πληρωνoταν. Έχουμε δει και θεραπεύσει αρκετό κόσμο δωρεάν. Ηθικοί γιατροί υπάρχουν.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και οι πολιτικοί μας είναι κατά πλειοψηφία Δικηγόροι. Δεν είδα νόμους που να περιορίζουν τα έσοδα τους.

Δρ Στελιος Χατζηχριστοφης FCS(SA)Orth. / MMed(WITS)Orth.

  **** Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τίς απόψεις του συγγραφέα τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου