Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΠΙΣ:Ζητούμε πλήρη οικονομική-διοικητική αυτονόμηση των Δημ. Νοσηλευτηρίων προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ

 

ΠΙΣ:Ζητούμε πλήρη οικονομική-διοικητική αυτονόμηση των Δημ. Νοσηλευτηρίων προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ


Με αφορμή τα όσα ακούγονται δημοσίως περί της αυτονόμησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και μη συσχέτισης της με το ΓεΣΥ ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, δηλώνει κατηγορηματικά τα εξής:
1) Ζητούμε πλήρη οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, προ της οριστικής εφαρμογής του ΓεΣΥ και εφόσον υλοποιηθούν τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
2) Για την χρονική περίοδο που θα επιχορηγούνται τα Κρατικά Νοσηλευτήρια είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη επιχορήγηση ή αντισταθμιστικά μέτρα και προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
3) Επιβάλλεται να θεσπιστεί ενιαία νομοθεσία που να διέπει τη λειτουργία των Κρατικών και Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, τα οποία θα πρέπει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης και να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλους.
4) Επειδή τα επιχορηγούμενα, νυν δημόσια και στο μέλλον αυτονομημένα νοσηλευτήρια θα ασκούν τόσο πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και επείγουσα φροντίδα, είναι αδιανόητο να προηγηθεί η όποια τμηματική εφαρμογή ΓΕΣΥ (προ της πλήρους αυτονόμησης τους και επομένως δημιουργίας συνθηκών δίκαιου και υγιούς ανταγωνισμού με τον νυν ιδιωτικό τομέα).
5)  Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες σκληρού, άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού, με ανυπολόγιστο κόστος για τον ιδιωτικό τομέα που θα κληθεί να πληρώσει τα κενά και ελλείψεις δεκαετιών του δημοσίου τομέα χωρίς στην ουσία να έχει οποιαδήποτε αντισταθμιστική παροχή που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα και εξέλιξη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου