Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΓεΣΥ στο περίπου και ό,τι γίνει;

Άνοιξαν χθες οι κατάλογοι για την εγγραφή των προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ, με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), να εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός ιατρών για να μπορέσει το ΓεΣΥ να μπει σε τροχιά εφαρμογής. Ο Υπουργός Υγείας και ο Οργανισμός στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην εγγραφή περίπου 300 γιατρών στα σεμινάρια που διοργανώνει ο ΟΑΥ για το ΓεΣΥ, η πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιώτες. Επίσης ο ΟΑΥ, όπως σημείωνε χθες ο «Φ», θεωρεί δεδομένους περίπου 200 προσωπικούς ιατρούς (150 ιατρούς για ενήλικες και 50 παιδίατρους) οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους δικαιούχους του ΓεΣΥ από τις δομές του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (δημόσιου). 


Δυστυχώς όμως κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι του ΟΑΥ, αυτό δεν είναι Σχέδιο Υγείας. Δεν μπορεί να ξεκινά η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον τόπο των τελευταίων δεκαετιών κι αυτό να γίνεται στο περίπου. Κυβέρνηση και ΟΑΥ να αισιοδοξούν και όχι να είναι σίγουροι, ότι θα εγγραφεί υπεραρκετός αριθμός γιατρών στο ΓεΣΥ και ο ελάχιστα ικανοποιητικός. Σχέδια αυτής της εμβέλειας και κοινωνικής σημασίας δεν μπορούν να εισάγονται στο κουτουρού και το περίπου. Εισάγονται και την επόμενη μέρα λειτουργούν ικανοποιητικά. Δεν ξεκινούν και... βλέπουμε. 


Στη δεύτερη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση αυτήν του ΓεΣΥ, μετά την εισαγωγή του αναλογικού συνταξιοδοτικού σχεδίου πριν από 40 και πλέον χρόνια, είναι φανερό ότι έγιναν σημαντικά λάθη. Πως είναι δυνατό να είμαστε στο παρά ένα της εισαγωγής του ΓεΣΥ, οι ιδιώτες γιατροί να δηλώνουν διά του Συλλόγου τους ότι δεν θα συμμετέχουν και ο Υπουργός Υγείας μαζί με τον ΟΑΥ να στηρίζουν την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου στην «αποστασία» γιατρών από την απόφαση της ηγεσίας του Συλλόγου τους! Να ξεκινούν ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να μην έχουν πεισθεί να ενταχθούν στο Σχέδιο.
Και τελικά, κύριε Υπουργέ, το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να είναι οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών!


panicos.charalambous@phileleftheros.com
  Πανίκος Χαραλάμπους    


 Μικρό σχόλιο για τα συστήματα Υγείας :Τα συστήματα υγείας υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τις ανάγκες υγείας των πολιτών. Οι σημερινές ανάγκες υγείας είναι τελείως διαφορετικές από ότι ήταν πριν 30-40 χρόνια όταν πρωτοδημιουργήθηκαν τα περισσότερα εθνικά συστήματα υγείας. Σήμερα οι ανάγκες οφείλονται κυρίως στην «επιδημία» των χρόνιων παθήσεων. Περισσότεροι από το 40% των πολιτών πάσχει από μία χρόνια πάθηση.
  Για να είναι ένα σύστημα αποδοτικό δεν πρέπει να υπάρχει  κατακερματισμός των υπηρεσιών ουτε ο στρεβλός διαχωρισμός μεταξύ της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών ( ούτε ως προς τον χρόνο έναρξης τους) . Επίσης ο ρόλος και ο αριθμός των ΄΄οικογενειακών γιατρών΄΄ πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρος -ιδιαίτερα σε μια χώρα οπως η Κύπρος όπου η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών είναι ειδικοί  (πχ Παιδίατροι  ) και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη αλλα και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη . Το σύστημα δεν πρέπει να είναι πολύπλοκο   και γραφειοκρατικό και ούτε να προσφέρει κατακερματισμένες υπηρεσίες πχ υγείας και κοινωνικές .NK



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου