Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΓΕΣΥ



Με το ΓΕΣΥ να βρίσκεται πλέον στην πόρτα μας και τις απορίες και ανησυχίες να κορυφώνονται, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, αποφάσισε να προτείνει στα μέλη της να μην ενταχτούν στο συγκεκριμένο ΓΕΣΥ προτού γίνουν οι απαραίτητες νομικές αλλαγές που να το καθιστούν ποιοτικό για τους ασθενείς και δίκαιο για τους επαγγελματίες Υγείας.
Ο Ιατρικός Κόσμος ανέκαθεν επιδίωκε ένα Σύστημα Υγείας που να είναι καθολικό, με κοινωνική αλληλεγγύη, βιώσιμο, λειτουργικό και δίκαιο. Το παρόν ΓΕΣΥ είναι μόνο καθολικό. Δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε λειτουργικό ούτε δίκαιο! Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Έτσι, παρά την επιθυμία μας να συμμετάσχουμε σε ένα σωστό ΓΕΣΥ, αποφασίσαμε να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος που δημιουργεί το προτεινόμενο και όχι ορθολογιστικά σχεδιασμένο κατ’ εμάς Σύστημα, για τους ακόλουθους λόγους:

· Το προτεινόμενο Σύστημα θα προσφέρει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς. Αυτό συμπεραίνεται αβίαστα από το γεγονός, ότι ο χαμηλός, σφαιρικός προϋπολογισμός είναι αδύνατο να υποστηρίξει ψηλής ποιότητας ή τουλάχιστον ικανοποιητικές θεραπείες. Σύμφωνα με τη Eurostat, στις χώρες μέλη της ΕΕ οι δαπάνες υγείας ανέρχονται κατά μέσο όρο στα €3,500 ανά δικαιούχο. Στην Κύπρο, με σφαιρικό προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο ευρώ αντιστοιχεί σε € 1,000 ανά δικαιούχο. Αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο από το ποσό που δαπανάται στη χώρα μας σήμερα! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συνεισφορά της κυβέρνησης στο ΓΕΣΥ θα είναι μειωμένη, σε σχέση με το τι ξόδευε μέχρι σήμερα στα κρατικά νοσοκομεία. Το χειρότερο είναι ότι δεν προνοείται μηχανισμός διόρθωσης, σε περίπτωση που οι σχεδιαστές του ΓΕΣΥ έχουν λάθος.

· Η πολυδιαφημιζόμενη ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου δεν διασφαλίζεται. Αυτά που διαλαλούν οι υπεύθυνοι του ΟΑΥ δεν είναι αλήθεια, αφού πολλοί γιατροί, κυρίως ειδικοί, αλλά και τα μεγαλύτερα Ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεν θα είναι στις επιλογές των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τον γιατρό που σας γνωρίζει καλά για χρόνια και να διαλέξετε κάποιον άγνωστο που είναι μέσα στο σύστημα, ή κατά τους διάφορους υπεύθυνους-ανεύθυνους, να «πιέσετε» το γιατρό σας να ενταχθεί στο ΓΕΣΥ. Ο ΟΑΥ προσπαθεί με πολλούς τρόπους να ¨εξαναγκάσει» τους γιατρούς να συμβληθούν μαζί του, όχι να τους πείσει! . Επομένως για να δει κάποιος ένα γιατρό που είναι εκτός συστήματος θα πληρώνει διπλά. Επιπλέον επιβάλλουν αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά, πως αν ένας ασθενής δει γιατρό εκτός συστήματος και τον πληρώσει από την τσέπη του, τότε χάνει τα δικαιώματα του για φάρμακα και εξετάσεις!! Αυτού του είδους οι εξαναγκασμοί δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία και αποτελούν κατάχρηση εξουσίας. Θέλουμε ένα ΓΕΣΥ όπου όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στον γιατρό της επιλογής τους.

· Οι γιατροί έχουν στοχοποιηθεί έξυπνα ως οι υπεύθυνοι μιας ενδεχόμενης αποτυχίας του ΓΕΣΥ. Κατηγορηθήκαμε ως φοροφυγάδες, επίορκοι του Ιπποκράτη, άνθρωποι χωρίς κοινωνική συνείδηση, με προσήλωση στο οικονομικό κέρδος. Απορρίπτουμε τις άδικες αυτές κατηγορίες μετά βδελυγμίας! Οι ασθενείς μας γνωρίζουν καλύτερα ποιος τους εξυπηρέτησε για χρόνια και πως. Αυτό δείχνει την αδικία του συστήματος, που σχεδιάστηκε από τεχνοκράτες, χωρίς γιατρούς, με πρόχειρο και κακό τρόπο και τώρα ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για να τους φορτώσουν την ενδεχόμενη αποτυχία του εγχειρήματος τους.

· Οι υπεύθυνοι του ΟΑΥ ισχυρίζονται ότι η φιλοσοφία του προτεινομένου σχεδίου βασίζεται στην απόλυτη ισότητα πρόσβασης για το σύνολο του πληθυσμού. Δυστυχώς η διαβόητη Ισότητα στο ΓΕΣΥ επιτυγχάνεται δια της ισοπέδωσης όλων στο χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών. Στόχος έπρεπε να είναι η ανύψωση των υπηρεσιών που παίρνουν οι φτωχότερες τάξεις. Η ποιότητα για εμάς, είναι αδιαπραγμάτευτη.

· Το ΓΕΣΥ επίσης πρέπει να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες εργασίας στους νέους γιατρούς που θα έλθουν. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται με το παρόν Σύστημα και μάλλον οι νέοι επιστήμονες θα διαλέξουν να μείνουν εκτός Κύπρου!



Δηλώνουμε φανατικοί υποστηρικτές ενός σωστού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο.

· Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο Νομοσχέδιο που θα μετατρέψει το ΓΕΣΥ σε Βιώσιμο, Λειτουργικό και Δίκαιο.

· Ζητούμε από τη Bουλή να δράσει άμεσα.

· Πάνω από όλα ζητούμε να μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους τους πολίτες την ποιότητα φροντίδας που τους αξίζει. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν τους δοθεί το δικαίωμα πρόσβασης στον γιατρό της επιλογής του και ) και όλοι οι ασθενείς να έχουν το δικαίωμα εξετάσεων και λήψης φαρμάκων ανεξάρτητα από το εάν ο ιατρός τους είναι εντός ή εκτός ΓΕΣΥ. Αυτό σημαίνει πραγματικά δικαιούχος ΓΕΣΥ.


ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ     Απρίλιος 24, 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου