Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Οι του ΓεΣΥ για τι μας προετοιμάζουν;

Γιατί κάθε μια και τρεις ο υπουργός Υγείας, οι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας-ΟΑΥ και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μάς λένε ότι το ΓεΣΥ αναμένεται να έχει προβλήματα, αλλά με υπομονή θα λυθούν; Θέλουν να μας προετοιμάσουν για να μην αντιδράσουμε όταν θα τα βρούμε μπροστά, δηλαδή, λίαν συντόμως;
«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη αρχή αλλά με τις εβδομάδες θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει πολύ πιο σωστά το όλο Σύστημα», είπε χθες ο υπουργός Υγείας, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι τεράστια μεταρρύθμιση. Δεν αναμένεται να είναι χωρίς προβλήματα. Εμείς δουλεύουμε εντατικά για να είναι ο ελάχιστος δυνατός αριθμός των προβλημάτων», σεκόνταρε ο πρόεδρος του ΟΑΥ.

Αυτό που δεν μας λένε είναι ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των λαθών που αφορούν στη δομή του Συστήματος και λανθασμένων χειρισμών στην πορεία για την εφαρμογή του. Και το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν λύσεις. Όταν ένα σύστημα υγείας έχει σχεδιαστεί να περιλαμβάνει όλους τους φορείς υγείας, πλην όμως ούτε οι μισοί δεν είναι σε αυτό, τότε βεβαίως και θα προκύψουν προβλήματα. Και μεγάλα μάλιστα. Και σε αυτή την αρνητική εξίσωση, αυτή τη στιγμή, δηλαδή 15 μέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ, δεν έχει σημασία ποιος ευθύνεται περισσότερο και ποιος λιγότερο. Διότι βεβαίως και υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και εκείνοι που πολεμούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα το Σύστημα, την ευθύνη όμως εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η Κυβέρνηση που την έχει. Είναι η Κυβέρνηση και αυτοί που έχει διορίσει στις διάφορες θέσεις που έπρεπε και πρέπει να βρουν τρόπους να λειτουργήσει το Σύστημα σωστά από την πρώτη μέρα. Και κανένα σύστημα υγείας που είναι σχεδιασμένο για καθολική συμμετοχή δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά όταν πολλοί συντελεστές παραμένουν εκτός. Και ούτε είναι λύση να περιμένουν ότι η λειτουργία του ΓεΣΥ θα αλλάξει τις δυναμικές και θα αυξήσει την εγγραφή γιατρών, νοσηλευτηρίων κ.ά. Διότι, εκτός από τους αριθμούς, την πιο μεγάλη σημασία έχουν η ποιότητα και η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση, κυρίες και κύριοι αρμόδιοι.

Πανίκος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου