Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ποιος θα με συμβουλεύσει τι να κάνω. Ο υπουργός υγείας; Ο ΟΑΥ; Χρειάζομαι βοήθεια (Δρ Στελιος Χατζηχριστοφης)



Είμαι γιατρός στο Απολλωνειον, Ειδικός Ορθοπαιδικος χειρουργός , η σύζυγος μου είναι Ειδικός Παθολόγος και Ειδικός Ρευματολόγος. Είμασταν 25 χρόνια στην Νότιο Αφρική όπου δουλέψαμε σε ακαδημαϊκά Νοσοκομεία και ιδιωτεύσαμε για πάνω από δέκα χρόνια σε ιδιωτικά Νοσοκομεία στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ήρθαμε στην Κύπρο το 2011 και τώρα συμβαίνει κάτι που ονομάζεται ΓΕΣΥ. Δεν νομίζω να έχει σχέση με σύστημα Υγείας. Αρά θα πρέπει να δούμε τι μας συμφέρει. Και εδώ αρχίζουν οι απορίες.
Εμάς μας ας συμφέρει η σύζυγος να μπει στο ΓΕΣΥ σαν προσωπικός γιατρός όπου με δυο ειδικότητες θα έγραφε εύκολα τις 2500 ασθενείς που μεταφράζονται σε 250 χιλιάδες ευρώ (100 ευρώ ο ασθενής) απλώς κάνοντας την νοσοκόμα εγγραφής στο σύστημα. Αποφασίσαμε εναντίον του για κάποια αξιοπρέπεια, – να πετάξεις δυο ειδικότητες που αποχτήθηκαν με κόπο και μόχθο σε μια χωρά με υψηλού επιπέδου Ιατρική για να γίνεις «οικογενειακός» γιατρός που πληρώνει!
Πλήρωσα πάρα πολλά λεφτά για να μπω στο Απολλώνειον και πληρώνω πολύ ψηλό ενοίκιο για να κάνω ΙΔΙΩΤΙΚΗ Ιατρική. Εξ ορισμού Ιδιωτική σημαίνει Ιδιωτική, να δουλεύω τις ώρες που θέλω, τις μέρες που θέλω, να εξυπηρετώ τους ασθενείς μου επί 24ωρου βάσεως να είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Θέλω να είμαι σε θέση να θεραπεύσω και να εγχειρήσω οποιοδήποτε Κύπριο με σοβαρό πρόβλημα αλλά στο δικό μου επίπεδο και με τις δίκες μου προδιαγραφές. Δεν μπορώ να υποβάλω την Ιατρική μου σε οποιαδήποτε κανάλια ιατρικών πρωτοκόλλων και λεφτών. Έχω κάνει αρκετές δύσκολες και πολύπλοκες εγχειρήσεις από τον καιρό που έχω έρθει στην Κύπρο. Δεν υπάρχει χειρουργός που να είναι πλήρως καταρτισμένος και να μην θέλει να κάνει τέτοιες εγχειρήσεις ακόμα και δωρεάν.
Τώρα για να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις χρειαζόμαστε να καθαρίσουμε τα μυαλά μας για το τι συνέβητε, τι συμβαίνει ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις μετά από σωστή πληροφόρηση. Ποιοι είναι σε θέση να δώσουν αυτές τις απαντήσεις; Ο ΟΑΥ με τις φοβέρες Ιατρικές γνώσεις του συμβουλίου του; Ο Υπουργός Υγείας που κατανοεί το σύστημα (νομίζω έχει degree Hospital-ity); Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις βασισμένοι σε αυτές τις συμβουλές. Πως θα έχουμε την πιο καλή Ιατρική στην Κύπρο. Πως θα έχουμε την πιο φθηνή Ιατρική στην Κύπρο. Τι μας συμφέρει – να παραμείνουμε ειδικοί ιατροί η να γίνουμε «οικογενειακοί» ότι κι αν αυτό σημαίνει (gate Keeper, κέρβερος…)
Οπότε ας βάλουμε τις ερωτήσεις με την σειρά διότι κάθε φορά χανόμαστε.
Όταν ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο με την Delia Velculescu από ότι ξέρω ζήτησε ένα πράγμα – να αυτονομηθούν τα κρατικά Νοσοκομεία και μετα να προχωρήσουμε σε κάποιες τροποποιήσεις ώστε να δημιουργηθεί κάποιο σχέδιο Υγείας. Ποιος και σε ποια στιγμή αποφάσισε να διαλύσει τον Ιδιωτικό τομέα, να μην αυτονομήσει τα κρατικά νοσοκομεία και να δημιουργήσει κάτι που δεν είναι το Σύστημα Υγείας, Υπάρχουν κάπου αλλότρια συμφέροντα;
Ποιος ελέγχει το ΓΕΣΥ; Ο ΟΑΥ; Ο υπουργός Υγείας;
Είναι αυτόνομο σώμα ο ΟΑΥ;
Πόσα άτομα έχει ο ΟΑΥ και ποια η οργανωτική του μορφή; Δικηγόροι; Κοινωνιολόγοι; Σύμβουλοι; Μόνιμοι; Πως πληρώνονται; πόσα είναι τα έξοδα λειτουργίας του;
Εάν υπογράψω δίνω πλήρες δικαίωμα ελέγχου στον ΟΑΥ (σε ποιο σώμα του ΟΑΥ);Θα είμαι υποχρεωμένος να ακολουθώ κατά γράμμα ότι πιθανό πρωτόκολλο βγάλει ο ΟΑΥ έστω και αν δεν πιστεύω ότι είναι το σωστό; (μπορεί να είναι cost-effective).
Αν ο ΟΑΥ πάρει μια λανθασμένη απόφαση η εκδικητική για κάποιο γιατρό υπάρχει κάποιο σώμα που θα αξιολογήσει την κατάσταση η ο γιατρός θα πρέπει να απευθυνθεί ξανά στον ΟΑΥ;
Από ότι ξέρω οι ιδιωτικοί ιατροί στην πλατφόρμα πιστεύουν σε μικτό σύστημα και co-payment – Αυτοί οι γιατροί που υπογράψανε δέχονται το σύστημα όπως έχει. Πως γίνεται αυτοί που μπήκανε αρκετοί να εφαρμόζουν κάπως το co-payment. Από ότι ξέρω όλοι οι Κύπριοι είναι πολίτες της δημοκρατίας φορολογούμενοι και θα έπρεπε να παίρνουν αυτό που δικαιούνται εφόσον πληρώνουν. Μερικούς ασθενείς τους βλέπουν μετά τις «κανονικές ώρες» εργασίας και πληρώνονται έξτρα. Υπάρχει κάποιο εποπτικό σώμα που να επιβλέπει ότι όλα είναι νόμιμα η θα καταλήξουμε όπως τους καθηγητές που κάνουν απογευματινά φροντιστήρια και δεν κόβουν αποδείξεις διότι είναι θεωρητικά παράνομα.. Φαίνεται ότι συμφέρει να μπούμε απλώς θα γίνουμε λίγο παράνομοι.
Έχουμε γιατρό σύμβουλο του Υπουργού Υγείας- Πληρώνεται; Έχουμε γιατρό σύμβουλο του ΟΑΥ – Πληρώνεται; Βλέπουν ασθενείς στο Απολλώνειο και ΓΕΣΥ και μη ΓΕΣΥ., Πως πληρώνονται; Οι ιδιωτικές ασφάλειες που κολλούν; Υπάρχει – Σύγκρουση συμφερόντων (Conflict of interest);
Το λογισμικό δεν μου φαίνεται να είναι ότι καλύτερο για τις σωστές διαγνώσεις κτλ. Αν δεχτούμε ότι ένα 80% των ασθενών πηγαίνουν στους γιατρούς για να πάρουν τα φάρμακα τους και είναι πολύ δύσκολο να εξεταστούν και να γραφτούν σωστές διαγνώσεις υπάρχει η εύκολη λύση της κάποιας διάγνωσης που την δέχεται το σύστημα. Έχω την υποψία ότι 80% των διαγνώσεων σε άτομα πάνω από 40 ετών πιθανώς να είναι Chest pain! Όσο για το άλλο που ακούστηκε ότι κάποιοι γιατροί – οικογενειακοί ζήτησαν να γράψουν ασθενείς μόνο από 20 με 30 χρονών. Αληθεύει; Και αν αληθεύει το ελέγχει κάποιος; Και τι γίνεται; Και μην μου πείτε σας παρακαλώ ότι πρέπει να υπάρχει γραπτή κατηγορία στην αστυνομία από κάποιον!!!
Το Απολλώνειον ανήκει στο ΠΑΣΙΝ (Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια) και θα έπρεπε να ακολουθήσει κάποιες συμφωνίες και διαδικασίες. Γιατροί μπαίνουν στο ΓΕΣΥ. Κάποιοι μεγαλομέτοχοι (μεγαλογιατροί) θέλουν να κάνουν τους υπολοίπους γιατρούς υπάλληλους ίσως μέσω του ΓΕΣΥ. Μερικοί που ήρθαμε τελευταίως έχουμε πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για επαγγελματική στέγη και ξαφνικά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Το μοντέλο αυτό δεν κολλά πουθενά Καπιταλισμό, σοσιαλισμό, κινεζικό μοντέλο του κομμουνισμού; Κυπριακή πρωτοτυπία;
Ξέρετε τι σημαίνει χάος; Το συνώνυμο του είναι Απολλώνιο από διοικητικής πλευράς αποφάσεων. Από Ιατρική πλευρά ακόμα το λειτουργούμε στην εντέλεια. Απλώς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει.
Υπάρχουν αλλότρια συμφέροντα στην δημιουργία του ΓΕΣΥ; Είναι και αυτός ένας μονοπωλιακός οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από το κράτος. Θα έπρεπε να δούμε λίγο την ιστορία μας [ Συνεργατισμός,EuryoCypria, Cyprus Airways κ.α. Την δε ΑΗΚ και ΣΥΤΑ η κυβέρνηση μιλά για ιδιωτικοποίηση ώστε να αποφευχθούν οι σπατάλες και να ισοσκελιστούν τα βιβλία!]
Οπότε σας παρακαλώ πέστε μου με ποιο τρόπο καλυτερεύω την Ιατρική της Κύπρου αν μπω στο ΓΕΣΥ, η τι μου συμφέρει. Μέχρι τώρα ξέρω ότι μου συμφέρει να βάλω την σύζυγο μου στο ΓΕΣΥ σαν Γενικό Παθολόγο (οικογενειακό) να πετάξει τις δυο ειδικότητες…


Δρ Στελιος Χατζηχριστοφης

Αναδημοσίευση απο


ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS, 25/06/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου