Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Βιταμίνη D: Γιατί είναι μοναδική;Could I Be Low in Vitamin D?

Βιταμίνη D: Γιατί είναι μοναδική;



Η βιταμίνη D αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο εξασφαλίζουμε, όπως και τα υπόλοιπα, μέσω της τροφής. Γνώριζες, όμως, ότι τη συγκεκριμένη βιταμίνη μπορούμε να την εξασφαλίσουμε και μέσω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας; Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η μοναδικότητα της βιταμίνης D έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί και να παραχθεί ενδογενώς στον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου πέσει πάνω στο δέρμα μας και απορροφηθεί από μια συγκεκριμένη ουσία που υπάρχει σε αυτό και η οποία μετατρέπεται στη συνέχεια σε βιταμίνη D. Μάλιστα, πάνω από το 90% της βιταμίνης D εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ από τη διατροφή μας λαμβάνουμε μόνο το υπόλοιπο 10% αυτής.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών και συγκεκριμένα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού σου, τώρα, που βρίσκεσαι σε αυτή την ηλικία, καθώς με τη βοήθειά της απορροφάται το ασβέστιο. Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι προστατεύει και από την εμφάνιση ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D θεωρείται η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια και μια από τις πιο συχνά μη διαγνωσμένες παθολογικές καταστάσεις. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να εξασφαλίσουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D;
Διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D
Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η ρέγκα και ο τόνος, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, ο κρόκος του αβγού, το γάλα και το τυρί, τα οποία συστήνεται να εντάσσεις οπωσδήποτε στο διαιτολόγιό σου. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D, όπως γάλα, μαργαρίνη, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά, τα οποία προτείνεται να καταναλώνονται στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω της διατροφής και της ηλιακής έκθεσης.
Έκθεση στον ήλιο
Τα παιδιά που εκτίθενται περιορισμένο χρόνο στον ήλιο έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Συνεπώς, προτείνεται να αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή της βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο. Ο χρόνος ασφαλούς ηλιακής έκθεσης για τη σύνθεση της απαιτούμενης βιταμίνης D δεν είναι γνωστός, διότι εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η εποχή, το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, το χρώμα του δέρματος, η ηλικία του ατόμου κ.ά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η έκθεση του προσώπου, του λαιμού και των χεριών ακάλυπτων στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, για περίπου 30 λεπτά την ημέρα αρκεί για να παραχθεί η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό είναι πιο εύκολο, ενώ οποιαδήποτε πλεονάζουσα ποσότητα βιταμίνης D αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό για μελλοντική χρήση.
Συμπερασματικά, καθημερινές μικρές περίοδοι έκθεσης στον ήλιο βοηθούν στην εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ιδιαιτέρως, όταν υιοθετούνται δραστηριότητες εντός του σπιτιού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης D, μέσω των τροφίμων που την περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων και των εμπλουτισμένων. Στην περίπτωση που διαγνωστεί κάποια συγκεκριμένη έλλειψη, μπορεί να χρειαστεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο από κάποιον ειδικό, η λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης D.

Βιταμίνη D: Πώς θα την εξασφαλίσουμε τον χειμώνα;



Η βιταμίνη D είναι ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Καταρχάς, είναι ευρέως γνωστό ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών, καθώς με τη βοήθειά της πραγματοποιείται η εντερική απορρόφηση του βασικού δομικού υλικού του σκελετού, δηλαδή του ασβεστίου. Πέρα όμως από τη σκελετική υγεία, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη D προστατεύει από την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται καθημερινά η απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, αλλά ιδίως από τα παιδιά και τους εφήβους, με στόχο τη διασφάλιση της υγιούς σωματικής τους ανάπτυξης και της μελλοντικής τους υγείας.
Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται, όπως και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, μέσω της κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων, χωρίς όμως αυτά να αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή της. Συγκεκριμένα, η μοναδικότητα της βιταμίνης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι παράγεται ενδογενώς στον οργανισμό μας, μέσω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας.
Αυτό συμβαίνει όταν η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου απορροφηθεί από μια συγκεκριμένη ουσία που υπάρχει στο δέρμα, η οποία μετατρέπεται στη συνέχεια σε βιταμίνη D. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι πάνω από το 90% της βιταμίνης D εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ από τη διατροφή μας λαμβάνουμε μόνο το υπόλοιπο 10%. Δεδομένης, λοιπόν, της τόσο σημαντικής συμβολής της ηλιακής ακτινοβολίας στην εξασφάλιση της βιταμίνης D, γίνεται κατανοητό ότι τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους λόγω του κρύου περνάμε περισσότερες ώρες σε εσωτερικούς χώρους και η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμίνης D. Πώς μπορούν, λοιπόν, τα παιδιά να εξασφαλίσουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D τους χειμερινούς μήνες που πλησιάζουν;

Καταρχάς, η διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης D θα πρέπει να είναι επαρκής. Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο κολιός και ο σολομός, τα ιχθυέλαια, καθώς και το συκώτι, ο κρόκος του αβγού, το γάλα και το τυρί, τα οποία συστήνεται να εντάσσονται οπωσδήποτε στη διατροφή των παιδιών. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που σε γενικές γραμμές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Για τον λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D, όπως γάλα, μαργαρίνη, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά. Συνεπώς, κατά τους χειμερινούς μήνες του χρόνου, όταν η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας είναι περιορισμένη, η κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, έναντι της κατανάλωσης των αντίστοιχων συμβατικών, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση των επιθυμητών επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα.
Σε κάθε όμως περίπτωση, η έκθεση στον ήλιο παραμένει και κατά τον χειμώνα ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η έκθεση του προσώπου, του λαιμού, της παλάμης και των χεριών στον ήλιο, ακάλυπτων χωρίς αντηλιακό, για περίπου 30 λεπτά την ημέρα αρκεί για να παραχθεί η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε. Αυτό είναι ίσως δύσκολο να επιτευχθεί από τα παιδιά κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι σκοτεινιάζει νωρίς αποτελούν εμπόδιο για πολλές δραστηριότητες. Εντούτοις, και τον χειμώνα, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, είναι σημαντικό να προτρέπουμε τα παιδιά να διατηρούν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους αλλά και να βρίσκουν τρόπους για να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, να εκμεταλλεύονται τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα για παιχνίδι με τους φίλους τους, περιπάτους στη φύση, βόλτες με το ποδήλατο ή και δραστηριότητες με όλη την οικογένεια (π.χ. εκδρομές). Τέλος, το χιόνι, όποτε εμφανίζεται, αποτελεί πάντα μια ευχάριστη αφορμή, ειδικά για τα παιδιά, για να αOSTEOPOROSIS, LOW VIT D, σχοληθούν με δραστηριότητες που εξασφαλίζουν έκθεση στον ήλιο, για παράδειγμα, είτε παίζοντας, είτε πηγαίνοντας σε κάποιο ανοιχτό παγοδρόμιο. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα συμμετοχής σε πιο οργανωμένα αθλήματα στο βουνό, όπως το σκι και η ορειβασία.
Συμπερασματικά, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, είναι σημαντικό τα παιδιά να εξασφαλίζουν καθημερινά μικρές περιόδους έκθεσης στον ήλιο, αλλά και να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, με στόχο την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι μόνο στην περίπτωση που διαγνωστεί κάποια συγκεκριμένη έλλειψη, μπορεί να χρειαστεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο από κάποιον ειδικό, η λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης D.


photo of person smiling in sunlight

What’s Vitamin D?

Your body uses it to absorb minerals like calcium and phosphorus. That makes your teeth and bones strong. Vitamin D also supports your muscles, nerves, and immune system. You can get it from sunshine on your skin and from eating eggs, fatty fish, and fortified foods like milk and cereal.
photo of person eating pizza

Why Might You Need More Vitamin D?

There are a few possibilities:
  • You don’t get enough sunshine.
  • You don't get enough from food. This is more common in vegans and people with dairy allergies or intolerance.
  • Your body doesn’t absorb it as well as it should.
  • Your body gets rid of it too quickly.
There are some conditions that could result from being low in vitamin D.  There are also circumstances that could make it more likely.
photo of healing wound

Related: Slow Wound Healing

Wounds don’t seem to heal as fast in people with low levels of vitamin D. That’s particularly true for people with burns.
Research is ongoing to see if vitamin D supplements can help people recover faster from burns and other wounds.
photo of osteoporosis

Related: Osteoporosis

It affects a third of women between the ages of 60 and 70 and two thirds of women 80 or older. No single thing causes it, but not enough vitamin D makes it harder for your body to use the minerals it needs to keep bones strong.
In osteoporosis, this means enlargement of natural spaces in the substance of your bones. They become more “porous,” which makes them more breakable.
photo of person gripping shoulder

Related: Muscle Pain

People who have pain and weakness in their muscles and bones often don’t have enough vitamin D. In older people especially, weak muscles can raise your chances of falling and breaking a bone. It also may be a sign of osteoporosis. Talk to your doctor if you notice any pain. That could be a warning sign that can go away with vitamin D supplements or changes in diet or lifestyle.
photo of legs with rickets

Related: Rickets

In the 1800s, city pollution could be thick enough to block much of the sunlight. This caused low vitamin D levels that led to an epidemic of this children’s disease that stunts growth and softens and misshapes growing bones. More sun and vitamin-fortified foods helped stop it. But you can still get rickets. It’s especially possible in babies born to moms with severely low vitamin D, something more common among African American women.
photo of legs with osteomalacia

Related: Osteomalacia

Unlike rickets, which is mostly a childhood disease, you can get osteomalacia through adulthood. Even after your bones stop growing, they need vitamin D for repair and maintenance. If your levels stay low for a long time, it can soften your bones. That can cause breaks and other problems, especially in your hips.
photo of glucose meter

Other Related Conditions

There is some evidence that vitamin D levels could have an effect on diabetes (types 1 and 2) high blood pressure, multiple sclerosis, and some types of cancer.  Scientists continue to study the relationship between vitamin D and serious illness.
photo of child breastfeeding

At Risk: Breastfed Infants

There often isn’t enough vitamin D in breast milk to keep infants healthy unless the mother takes a supplement. Rickets happens most often in breastfed children. African American mothers, in particular, tend to start with less vitamin D in their blood. Experts say breastfeeding infants need an extra 400 IU of vitamin D per day.
photo of hand reaching for toilet paper

At Risk: People With Bowel Problems

Your body needs fat to use vitamin D. Inflammatory bowel disease (IBD) and other conditions that affect your gut -- like celiac disease and cystic fibrosis -- make it harder for you to absorb this fat. That can mean you need more vitamin D to keep your levels up. Supplements seem to help.
photo of surgery

At Risk: People With Gastric Bypass

It’s a type of surgery that removes part of the stomach or intestines (sometimes both) so that you feel fuller faster and eat fewer calories. After the surgery, it’s harder to absorb some nutrients including vitamin B12, copper, zinc, calcium, and vitamin D. Your doctor will probably track your levels and suggest daily vitamin supplements to keep your levels healthy.
photo of foot stepping on scale

At Risk: People Who Are Obese

If you have a BMI of 30 or more (meaning you are obese), your vitamin D levels are more likely to be lower than someone who isn't obese. It’s not that your skin makes less vitamin D, it’s that the extra fat under your skin keeps more of it and changes the way it goes into your blood. Diet, lifestyle changes, and supplements can help.
photo of blood being drawn

Keep Tabs on Your Vitamin D

A simple blood test can let you know your vitamin D level. Consider a test if you’re homebound, blocked off from sunlight, or have signs of low vitamin D like bone pain, muscle pain, or a condition like osteoporosis.
If you think your levels are low, don’t overdo supplements to make up the difference. Too much can be harmful.
SOURCES: WebMD , EYZHN etc
 
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .
This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner. . 
Pediamed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου