Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ !

Μένουμε λοιπόν στο σπίτι , περιορίζουμε δηλαδή  την διακίνηση μας ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα επαφής με νοσούντες ή ασυμπτωματικά άτομα που δεν πάσχουν εμφανώς αλλα μεταδίδουν τη νόσο. Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ΄΄εγκλεισμό΄΄΄και αφου κλείσαμε πόρτες και παράθυρα ολα ειναι καλά και τελειώσαμε. Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται με ευλάβεια και μέσα στο σπίτ , το καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών, ο καλος αερισμός του σπιτιού με φυσικές μεθόδους,κάλυψη της μύτης και στόματος όταν βήχουμε ή φταρνιζόμστε κλπ. Κατά την παραμονή μας στο σπίτι αν υπάρχει άτομο ή άτομα που εχουν έρθει  σε επαφή με γνωστό ή ύποπτο κρούσμα αφου ενημερωθεί ο γιατρός μας ή άλλος αρμόδιος και ληφθούν οδηγίες τίθεται και σε αυτοπεριορισμό σε διαφορετικό χώρο και αποφεύγει για όσο χρόνο απιτείται την επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας για αποφυγή της ενδοοικογενειακής διασποράς. Το ίδιο ισχύει με αυστηρότερα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων για άτομα που νοσούν ελαφρά και δεν χρήζουν νοσηλείας.
Ο χρόνος παραμονής σε αυτοπεριορισμό, ιδιαίτερα για τα παιδιά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος γι΄αυτό οι γονείς αφου ενημερωθουν και οι ίδιοι απο έγκυρες πηγές πληροφόρησης, πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά με απλό κατανοητό τρόπο γιατι μένουν σπίτι , τι ειναι η νόσος απο τον κορωνοϊό κλπ. Να μιλήσουν στα παιδιά με ειλικρίνεια χωρίς να μεγαλοποιούν την πραγματικότητα ούτε να υποβαθμίζουν την επικινδυνότητα της νόσου. Ταυτόχρονα να απασχοληθούν τα παιδιά σε δραστηριότητες που θα τα ηρεμήσουν και θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το στρέςς απο την διαρκή παραμονή στο σπίτι. Μπορούν τα παιδιά να παίξουν στην αυλή του σπιτιού ή στο μπαλκόνι υπο την επιβλεψη ενός ενήλικα μπορούν ακόμα να μιλήσουν με φίλους μέσω των σύγχρονων διαδικτυακών τρόπων ΄΄επαφής΄΄ αλλά καλό ειναι και εκεί να ασκείται διακριτικός έλεγχος απο τους γονείς  ώστε να αποφευχθεί η η λανθασμένη πληροφόρηση μεταξυ των παιδιών και η επίταση της ανησυχίας και του άγχους.
Ο κορωνοϊός ήλθε λοιπόν και στην πατρίδα μας και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, λογική αλλά και εγρήγορση. Η κατάσταση απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση αλλά ειναι και ατομική ευθύνη του καθενός μας να τηρήσουμε όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Πολιτεία έστω και αν κάποια μας ενοχλουν ή περιορίζουν προσωρινά με οποιοδήποτε τρόπο την  προσωπική μας ΄΄ελευθερία ΄΄.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου