Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Η εξέλιξη της Ορασης στα Παιδιά

 

Η εξέλιξη της Ορασης στα Παιδιά
Κατά τη γέννηση, το μωρό βλέπει περισσότερο ασπρόμαυρα ενώ τα μάτια του δεν έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα. Γενικά, η όραση είναι θολή και η οπτική του οξύτητα περίπου 0,5/10. Οι περιορισμοί αυτοί της όρασης δεν είναι ανησυχητικοί, διότι σε ελάχιστες ημέρες από τη γέννηση το νεογέννητο δείχνει ήδη την προτίμηση του για την εικόνα του προσώπου της μητέρας, σε σχέση με την εικόνα ενός ξένου.
Τα βρέφη κατά τον 1ο μήνα ξεκινούν πολύ γρήγορα να έχουν την ικανότητα να διακρίνουν χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο , ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διακρίνουν το μπλε και το βιολετί, λόγω του χαμηλού μήκους κύματος. Η διακόσμηση του δωματίου συμβάλει θετικά στην όραση του βρέφους
Κατά τον 2ο και τον 3ο μήνα της ζωής του βρέφους τα μάτια αρχίζουν να συντονίζονται καλύτερα και η οπτική οξύτητα βελτιώνεται σε αυτό το στάδιο. Τα βρέφη αρχίζουν να ακολουθούν κινούμενα αντικείμενα με το βλέμμα τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσουν το κεφάλι τους, ενώ παράλληλα σε αυτή την περίοδο η ευαισθησία στο φως είναι μεγαλύτερη.
Τον 4ο και 5ο μήνα η οπτική οξύτητα έχει βελτιωθεί πολύ και το μωρό εστιάζει σε πιο μακρινή απόσταση ( 1 Μέτρο ) .Παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα και προσπαθεί να τα πιάσει. Σε αυτή τη φάση ξεκινά η συνεργασία ματιού –χεριού (οπτοκινητική συνεργασία).
Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του το βρέφος παρατηρεί με τα μάτια μικρά αντικείμενα και έχει μεγαλύτερη ικανότητα να ακολουθεί με το βλέμμα του αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Μπορεί επίσης να δείχνει με το δείκτη του χεριού του. Αρχίζει να αναπτύσσεται πλήρως η έγχρωμη όραση και η αντίληψη του βάθους. Σε αυτό το στάδιο επίσης, τα μάτια του βρέφους αλλάζουν χρώμα, ενώ μέχρι τον 12ομήνα έχουν σχεδόν το τελικό τους.
 

 
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ -ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Pediamed-Dr.N. Konnaris https://www.facebook.com/pediamedcy/videos/167449773924260

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου