Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά- Molluscum Contagiosum


Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά
 
 
Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί ιογενή λοίμωξη που δημιουργεί διάσπαρτες βλάβες στο δέρμα, κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής μεταδοτική νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο και υπάρχουν 4 τύποι του ιού αυτού.
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΡΜΙΝΘΟΥ
Οφείλεται σε ιό της ομάδας poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο και υπάρχουν 4 τύποι του ιού αυτού. Είναι αρκετά μετοδοτική. Διασπείρεται μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα, με την κοινή χρήση πετσετών, ρουχισμού και προσωπικού εξοπλισμού σε διάφορα αθλήματα. Το παιδί θα αναπτύξει τη νόσο μέσα σε 2 έως 8 εβδομάδες από την έκθεσή του στον ιό. Ο κνησμός και το ξύσιμο συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό και την επέκταση των βλαβών.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Τυπικά χαρακτηρίζεται από μικρές βλάβες στο δέρμα, 2-20 σε αριθμό, οι οποίες είναι ψηλαφητές, έχουν σχήμα θολωτό με ομφαλωτό κέντρο και το χρώμα του δέρματος ή χρώμα ροδαλό. Ανευρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα και στο πρόσωπο, καθώς και στα άκρα, αλλά σπάνια στις παλάμες και στα πέλματα. Είναι κατάσταση ανώδυνη, μπορεί ωστόσο να προκαλεί κνησμό.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Είναι νόσημα που αυτοϊάται σε ένα διάστημα 9 -12 μηνών. Παρ’όλα αυτά για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου προτείνεται θεραπεία. Επίσης θεραπεία δίνεται και σε περιπτώσεις εκτεταμένων βλαβών και σε καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ
-Πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής
-Προτείνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών
-Συστήνεται αποφυγή του ξεσμού και της επαφής με τις βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου
-Οι βλάβες πρέπει να καλύπτονται από ρούχα ή τσιρότο
-Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, να μη χρησιμοποιούνται κοινές πετσέτες, ρούχα, κράνη, γάντια, γυαλάκια και μαγιώ
-Το κολύμπι σε πισίνα πρέπει να αποφεύγεται εκτός και εάν όλες οι βλάβες καλύπτονται από αδιάβροχο τσιρότο. Όταν πρόκειται για αδέρφια, προτείνεται να κάνουν μπάνιο ξεχωριστά
-Προσωπικά αντικείμενα όπως είναι χρησιμοποιημένα ρούχα, βούρτσες μαλλιών, ρολόγια χειρός και σαπούνι σε μπάρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τρίτους.
FDA accepts application for VP-102 for treating molluscum contagiosum
 

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου