Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Tummy Time- Χρόνος σε θέση μπρούμυτα (πρηνής θέση)

Tummy Time- Χρόνος σε θέση μπρούμυτα (πρηνής θέση)


Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συστήνει την ύπτια θέση για τον βρεφικό ύπνο ώστε να αποφευχθούν τα περιστατικά Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome). Η αύξηση όμως του χρόνου παραμονής των βρεφών πάνω στην πλάτη τους οδήγησε στην αύξηση περιστατικών πλαγιοκεφαλίας και ραιβόκρανου.

Χρόνος σε θέση μπρούμυτα (tummy time – πρηνής θέση ) σημαίνει να αφήνετε το μωρό σας να βρίσκεται πάνω στην κοιλιά του για λίγη ώρα κάθε μέρα. Η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ηλικία και την εξέλιξή του, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από την ηλικία μόλις μιας εβδομάδας και η ΑΑΠ (Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής) συνιστά η διαδικασία να ξεκινά άμεσα, ακόμα και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.

Η πρηνής θέση ή μπρούμυτα ή "tummy time" θέση είναι πολύ σημαντική για την κινητικοαισθητηριακή ανάπτυξη του βρέφους (βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού και στην ανάπτυξη σημαντικών κινητικών και αισθητηριακών δεξιοτήτων). Κατά το 1ο τρίμηνο της ζωής η πρηνής θέση φαίνεται να ανακουφίζει σημαντικά από τους κολικούς.

Ο χρόνος σε πρηνή θέση επομένως είναι απαραίτητος αλλά μόνο όταν το μωρό είναι ξύπνιο και μόνο υπό επιτήρηση και σε μια ασφαλή και σταθερή επιφάνεια  και η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ηλικία και την εξέλιξή του.

    Ξεκινήστε με 3 έως 5 λεπτά τη φορά, έχοντας στόχο τα 40 έως 60 λεπτά τη μέρα. Η τοποθέτηση σε πρηνή θέση μπορεί να γίνετε για μικρά χρονικά διαστήματα που θα επαναλαμβάνονται στη διάρκεια της μέρας, με βάση την αντοχή και τις ανάγκες του μωρού σας. Δώστε προσοχή σε σημάδια κούρασης του μωρού, όπως είναι το κλάμα ή η ξεκούραση του κεφαλιού στην επιφάνεια που το έχουμε τοποθετήσει και ολοκληρώστε τη δραστηριότητα πριν κουραστεί το μωρό πολύ.

    Ενσωματώστε την πρηνή θέση στις δραστηριότητες που ήδη κάνετε με το μωρό, όπως στο σκούπισμα μετά το μπάνιο, στην αλλαγή πάνας ή όταν του βάζετε κρέμα στο σώμα του.

    Όταν σκουπίζετε το μωρό, προσπαθήστε να είναι ξαπλωμένο επάνω σας μπρούμυτα.

Δεν είναι ποτέ νωρίς για να αρχίσετε να διαβάζετε στο μωρό σας και κατά τη διάρκεια παραμονής σε πρηνή θέση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αφήγηση ιστοριών στο παιδί.

1.

Tummy time happens when your baby lies on their tummy with weight on their forearms. Tummy time builds head, neck and upper body strength. Your baby should do it often each day.

 Ο χρόνος σε θέση μπρούμυτα του επιτρέπει να ενισχύσει τους μυς του αυχένα, των ώμων και της πλάτης και ενισχύει τις κινητικές του δεξιότητες.

2.

 

Start tummy time soon after birth. In the first few weeks, try tummy time for 1-2 minutes. Build up to 10-15 minutes several times a day.

Ξεκινήστε με 3 έως 5 λεπτά τη φορά, έχοντας στόχο τα 40 έως 60 λεπτά τη μέρα. Η τοποθέτηση σε πρηνή θέση μπορεί να γίνετε για μικρά χρονικά διαστήματα που θα επαναλαμβάνονται στη διάρκεια της μέρας, με βάση την αντοχή και τις ανάγκες του μωρού σας.

3.

   

Back to sleep, tummy to play. While asleep, baby spends a lot of time on their back with their head in one position. This can cause flat spots on the back of their head. Tummy time helps to prevent this.

 Η ύπτια θέση για τον βρεφικό ύπνο συστήνεται ώστε να αποφευχθούν τα περιστατικά Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome). Ο αυξημένος χρόνος παραμονής των βρεφών πάνω στην πλάτη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση περιστατικών πλαγιοκεφαλίας και ραιβόκρανου.

4.

 

Place safe objects and toys close to your baby. Move them from side to side in front of your baby’s face. This encourages your baby to move, lift and turn their head.

Όσο το μωρό παίζει ξαπλωμένο στην κοιλιά, κρατήστε ένα παιχνίδι μπροστά στο πρόσωπο του, ώστε να του τραβήξει την προσοχή. Αυτό θα ενθαρρύνει το μωρό να σηκώσει το κεφάλι και να το φτάσει. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης μπρούμυτα, καθίστε ή ξαπλώστε μπροστά στο μωρό για ασφάλεια, επίβλεψη αλλά και για να το διασκεδάζετε.

Όταν είναι το μωρό στη θέση αυτή, τοποθετήστε παιχνίδια σε κύκλο γύρω του, για να προωθήσετε την προσπάθεια να τα φτάσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

5.

 

Get down on the floor next to or in front of your baby. Turn pages in picture books or magazines. This develops your baby’s eye strength and keeps them interested.

 Δεν είναι ποτέ νωρίς για να αρχίσετε να διαβάζετε στο μωρό σας και κατά τη διάρκεια παραμονής σε πρηνή θέση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αφήγηση ιστοριών στο παιδί και ενδυνάμωσης της όρασης του.

6.

Put a non-breakable mirror next to your baby so they can see their reflection. Try tummy time in different places, like outdoors on a blanket

    Τοποθετήστε έναν πλαστικό καθρέφτη μπροστά από το μωρό, ώστε να ενδιαφερθεί να σηκώσει το κεφάλι να δει το είδωλό του. Αν δε κοιτάζει τον καθρέφτη, μπορείτε να χτυπήσετε το δάχτυλο σας επάνω του.

    Χρησιμοποιήστε πετσέτες ή κουβέρτες με διαφορετικές υφές και χρώματα, ώστε το μωρό να λάβει εμπειρίες από οπτικά και απτικά ερεθίσματα(π.χ. εναλλαγή ανάμεσα σε μία άγρια σε υφή πετσέτα και σε μία φλις κουβέρτα).

7.

Let your baby know you’re there by talking and singing, stroking their back or tickling their hands.

Ξεκινήστε οπτική επαφή και συζήτηση ή τραγούδι στο μωρό την τώρα που είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, γιατί αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του και θα το κινητοποιήσει να συμμετέχει.

Το μωρό σας θα ενθαρρυνθεί να σηκώσει το κεφάλι, να πιάσει και να παίξει, όταν δει το πρόσωπό σας και ακούσει τη φωνή σας. 

8.

 

If your baby doesn’t like tummy time on the floor, try tummy time on a rolled-up towel, your lap or your chest.

    Τυλίξτε μια λεπτή πετσέτα ή μια κουβέρτα για να φτιάξετε ένα μαξιλάρι που θα παρέχει έξτρα στήριξη κατά τη διάρκεια παραμονής στη θέση. Τοποθετήστε το μαξιλάρι κάτω από το στήθος του μωρού και περάστε τα χέρια του επάνω από το μαξιλάρι με τις παλάμες τεντωμένες μπροστά. Το πιγούνι του μωρού θα πρέπει πάντα να είναι τοποθετημένο μπροστά από το μαξιλάρι, ώστε να μην εμποδίζεται ποτέ η αναπνοή. Πάντα να επιβλέπετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτής της θέσης.

    Σιγουρευτείτε ότι το μωρό διανέμει το βάρος του και στις δύο πλευρές του σώματος του όσο είναι ξαπλωμένο στην κοιλιά, δυναμώνοντας  όλους τους μυς εξίσου.

    Περιορίστε την ώρα που το παιδί είναι περιορισμένο σε κούνιες ή άλλο βρεφικό εξοπλισμό και ενθαρρύνετε το ενεργό παιχνίδι στην πρηνή θέση, που δυναμώνει τους μυς.

9.

 

Supervise baby during tummy time. As your baby gets stronger and starts moving more, clear away dangerous things.

Ο χρόνος σε πρηνή θέση επομένως είναι απαραίτητος αλλά μόνο όταν το μωρό είναι ξύπνιο και μόνο υπό επιτήρηση και σε μια ασφαλή και σταθερή επιφάνεια  και η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ηλικία και την εξέλιξή του.

Και να θυμάστε το «back to sleep and tummy to play» δηλαδή βάζουμε τα μωράκια μας στην ύπτια για ύπνο αλλά παίζουμε στην πρηνή για εξάσκηση και ενδυνάμωση.

 

 

SOURCES:AAP,raising children,mayo clinic,aato etc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου