Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η αθηρωματική διεργασία αρχίζει ενωρίς στη ζωή, εξελίσσεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και εκδηλώνεται κατά την ενήλικη ζωή. Η βαρύτητα και ο ρυθμός εξέλιξης των αθηρωματικών βλαβών εξαρτώνται από πολλούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς, παράγοντες.

Οι δυσλιπιδαιμίες, κυρίως τα υψηλά επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (LDL-C), είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς σε κάποια άλλη κατάσταση ή νόσο.....Ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας στα παιδιά και στους εφήβους, καθώς επίσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου αθηρωματικής νόσου όπως είναι η παχυσαρκία και η υπέρταση, είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Η υγιεινή διατροφή με χαμηλά ποσά κεκορεσμένου λίπους, trans λιπαρών οξέων  και χοληστερόλης , πλούσια σε φυτικές ίνες και ω-3 λιπαρά οξέα και με κατανάλωση μονοακόρεστου κυρίως λίπους, συστήνεται στον παιδικό πληθυσμό για την πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας. Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής νωρίς στην παιδική ηλικία περνά στην ενήλικη ζωή και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ΚΑΝ και να επιμηκύνει τη ζωή.















 Ομιλία του Δρ.Γ.Τσόλα στο 2ο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας που διοργάνωσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου