Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

«ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ»! Να μην περιμένετε από εμάς να πάρουμε το ρίσκο

Την ανησυχία της ότι οι Παιδίατροι αλλά και οι προσωπικοί γιατροί ενηλικών θα μετατραπούν σε απλούς τροχονόμους του συστήματος εκφράζει η Δρ Αναστασία Συμεού, μέλος το Δ.Σ. της  Παιδιατρικής Εταιρείας και  Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ».
Η Δρ. Αναστασία Συμεού εξηγεί ότι είναι αδύνατον όταν εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) να υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες παρακολούθησης ασθενών με σήμερα και καλεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ),  να πάψει να παραπλανά τον κόσμο.
Παράλληλα η Δρ. Συμεού στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ιατρικός κόσμος  της Κύπρου σχεδόν στην ολότητα του, αρνείται να πάρει  ολοκληρωτικά το ρίσκο ενός σχεδίου για το οποίο δεν ρωτήθηκε η άποψη του όταν γινόταν ο βασικός του σχεδιασμός.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
ΙατρικόςΤύπος: Τις προηγούμενες ημέρες η Κυπριακή Κοινωνία έγινε μάρτυρας μιας έντονης  δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν οι παιδίατροι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σε σχέση με το τι γίνεται σήμερα. Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε και να μας αναφέρετε τους λόγους που σας ανάγκασαν να προβείτε στην έκδοση των συγκεκριμένων ανακοινώσεων:
Δρ Αναστασία Συμεού: Η πρόκληση αντιπαράθεση δεν είναι αυτοσκοπός μας. Όμως όταν κάποια πράγματα μένουν αδιευκρίνιστα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε εξηγήσεις.  Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για τα ωράρια όταν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ .  Θα καταργηθούν τα τηλέφωνα ή θα καταργηθεί η επικοινωνία με email  και Viber με τους γονιούς των παιδιών;
Είπαμε πολλές φορές ότι δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με την κουλτούρα των Εσθονών, ούτε με την προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση, ούτε με την οικονομία τους. Όταν προσπαθείς να αντιγράψεις ένα μοντέλο πρέπει να λαμβάνεις υπόψη όλα τα δεδομένα. Γιατί  δεν ρώτησαν αν στην Εσθονία, έχει κανείς το προσωπικό τηλέφωνο του Ιατρού; Εξυπηρετούν στην Εσθονία και δίνουν γνωματεύσεις τηλεφωνικά;
Γιατί δηλαδή στην Κύπρο εφόσον θα κάνουμε ένα Σχέδιο Υγεία με το μοντέλο της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, οι γιατροί θα εξακολουθήσουν και θα έχουν κίνητρο να εξυπηρετούν όπως εξυπηρετούν και σήμερα τον κόσμο;
Επομένως μιλούμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Είναι μεγάλο ψέμα από τον ΟΑΥ  να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι όταν εφαρμοστεί του ΓεΣΥ θα υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες με την τωρινή ιδιωτική ιατρική.
Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, είναι αδύνατον. Θα μιλούμε για πολύ μεγάλα νούμερα επισκέψεων και ο προσωπικός γιατρός καθημερινά θα είναι αναγκασμένος να βλέπει πάρα πολλούς ασθενείς. Δεν γίνεται να μην τεθεί όριο επισκέψεων στους δικαιούχους για τους προσωπικούς γιατρούς.  Ακόμα και στα συστήματα Υγείας που προσπαθούν να αντιγράψουν ήρθαν από μόνοι τους και έβαλαν όριο σε κάποια φάση γιατί ακριβώς δεν δούλευε χωρίς  να γίνει αυτό.
Επομένως δεν μπορεί, αν με τον ίδιο αριθμό ασθενών διπλασιαστούν οι επισκέψεις που θα έχουμε ημερήσια, να απαντούμε στα τηλέφωνα, να απαντούμε στα Viber  και να διαθέτουμε μισή ώρα στον ασθενή μας όπως γίνεται τώρα. Είναι αδύνατον.
Η μέρα 24 ώρες έχει και 24 ώρες την ημέρα να δουλεύουμε, δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε με τον σημερινό τρόπο. Άρα ο ΟΑΥ ας αφήσει το ποιος λέει την αλήθεια και ποιος όχι στον κόσμο και ας έρθει να απαντήσει στα πιο πάνω ερωτήματα.
Ι.Τ: Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θεωρείτε ότι είναι αδύνατον  να προκύψουν συγκλίσεις και να προχωρήσει η διαδικασία;
Α.Σ: Εξαρτάται από τον ΟΑΥ. Εμείς μέχρι τώρα συναντήσαμε μπροστά μας το take it or leave it. Ο ΟΑΥ δεν άλλαξε ούτε και ένα σίγμα από τον αρχικό σχεδιασμό του, παρ’ όλες τις ενστάσεις μας, παρ’ όλα τα παραδείγματα που έχουμε φέρει από παρόμοια συστήματα  του εξωτερικού που υποστηρίζουν ότι αντέγραψαν.
Έχουμε  μιλήσει και έχουμε καταθέσει τα προβλήματα των Σχεδίων Υγείας του εξωτερικού τα οποία αντέγραψαν.  Έχουμε εκφράσει την άποψη  για ανυπαρξία μεθόδων μέτρησης της ποιότητας του συστήματος. Όμως ποτέ δεν έχουμε εισακουστεί. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος στη βρεφική θνησιμότητα είναι στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Αν η βρεφική θνησιμότητα αυξηθεί στην Κύπρο σε πέντε χρόνια ποια θα είναι η απάντηση του ΟΑΥ στον κόσμο, στους ασθενείς, στον Κύπριο πολίτη; Θα δηλώνει ότι κάναμε  ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί;
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ
Ι.Τ: Όλα τα πιο πάνω ισχύουν και για τους προσωπικούς γιατρούς των ενηλίκων;
Α.Σ: Σίγουρα ισχύει και για τους προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά θα οδηγήσει στον μη χειρισμό του περιστατικού από τον προσωπικό γιατρό ενηλίκων ή παιδιών.
Θα υπάρχουν συχνές  παραπομπές, θα οδηγήσει στην  ταλαιπωρία του ασθενούς, θα μας μετατρέψει κι εμάς σε απλούς τροχονόμους του συστήματος, κάτι που δεν θέλουμε να γίνει.
Θέλω να πω όμως κάτι συγκεκριμένο για τον δικό μας κλάδο. Τα επίπεδα  της παιδιατρικής στην Κύπρο είναι πολύ ψηλά. Αυτό το βλέπουμε και από ασθενείς μας οι οποίοι κατάγονται από χώρες με περίφημα σχέδια υγείας και οι οποίοι μας επισημαίνουν συνέχεια το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στο γιατρό, της γρήγορης εξυπηρέτησης και της προσωπικής σχέσης. Η οποία προσωπική σχέση δεν έχει να κάμει με το ότι εγώ θα σε καλοκρατώ για να είσαι πελάτης μου. Αυτό που εννοούμε με την   προσωπική σχέση με τον γιατρό σημαίνει ότι  γνωρίζω καλά τον ασθενή μου από όλες τις πλευρές. Ξέρω τις ιδιαιτερότητες του και εξατομικεύω την αντιμετώπιση του. Που θα πάνε όλα αυτά τα πράγματα; Τι έχουν  να απαντήσουν στον Κύπριο ασθενή; Διότι αυτά τα πράγματα είναι μετρήσιμα.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΥ
Ι.Τ: Εκφράστηκε η θέση από τον ΟΑΥ ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη με τον ΠΙΣ θα προχωρήσει το σύστημα υγείας εντάσσοντας γιατρούς με προσωπικά συμβόλαια στο σύστημα. Η  δική σας θέση ποια είναι γι’ αυτό;
Α.Σ: Εμείς θα δώσουμε στους συνάδελφούς  όλα τα δεδομένα. Εάν ο ΟΑΥ πάει εξατομικευμένα και κτυπήσει την πόρτα κάποιου παιδίατρου, αυτός θα αποφασίσει, εάν θα ενταχθεί ή όχι στο σύστημα. Έχω όμως  να σας πω ότι οι 260 περίπου παιδίατροι που εργάζονται στην Κύπρο είναι σχεδόν ομόφωνοι. Υπάρχει πολύ αρνητικό κλίμα γι’ αυτό το σχέδιο που μας παρουσίασαν.
Ο ΟΑΥ, και αυτό σας το καταγγέλλω, έχει επιδείξει μια πρωτοφανή  άρνηση και κρατά μια πολύ αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις επικαλούμενος  συνεχώς το νόμο. Όταν όμως γινόταν ο νόμος και είχαμε τις ενστάσεις μας δεν νοιαζόταν κανένας. Τώρα έρχονται τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.
Ι.Τ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας ως Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου;
Α.Σ: Πραγματοποιούμε συνεχώς συναντήσεις. Σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο εταιρειών, σε επίπεδο μικρότερων ομάδων γιατρών, ενημερωνόμαστε συζητούμε προσπαθούμε να ακούσουμε την άποψη όλων των μελών μας.
Σας επαναλαμβάνω, δεν είμαστε χιλιάδες, είμαστε 260 μέλη. Με  ένα τηλεφώνημα μπορούμε να μάθουμε τη γνώμη του καθενός, επομένως πρέπει και ο ΟΑΥ να βρει τρόπους να καθησυχάσει τις ανησυχίες μας. Αυτή τη στιγμή μας ζητείται να πάρουμε όλα τα ρίσκα ενός σχεδιασμού με τον οποίο εμείς δεν συμφωνούμε.
Έρχονται και μας λένε αυτά είναι τα χρήματα, έτσι το υπολογίσαμε.  Όμως εμείς έχουμε ενστάσεις. Το ρίσκο του να μην είναι σωστοί οι υπολογισμοί είναι τα ιατρεία μας και οι οικογένειες μας που θα το επωμιστούν. Δεν θα είναι οι υπάλληλοι του ΟΑΥ των οποίων ο μισθός είναι σταθερός. Στο κάτω κάτω αφού αμειβόμαστε από τον ίδιο προϋπολογισμό εάν οι υπολογισμοί τους είναι λανθασμένοι, όπως εμείς υποστηρίζουμε, να υπάρξει επίπτωση και στους δικούς τους μισθούς.  Το δέχονται αυτό το πράγμα;
Όλο το ρίσκο ζητούν να το  πάρει ο ιατρικός κόσμος. Εμείς λέμε, ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ. Από την στιγμή που  είχαμε αποκλειστεί από κάθε διαπραγμάτευση όσον αφορά τον βασικό  σχεδιασμό, να μην περιμένουν  από εμάς να πάρουμε το ρίσκο.
______________________________________
  • *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου