Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου: Πολέμιοι του ΓεΣΥ που το παίζουν πρωτοστάτες»! - Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»


Την άποψη ότι «η ατιμωρισία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σ’ αυτό τον τόπο» εκφράζει ο Δρ
Βάσος Θ. Οικονόμου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «Γαληνός» και Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων διαπιστώνει στασιμότητα στην αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο Δρ Οικονόμου, εκφράζει τις ανησυχίες του ότι κάποιοι παρά τις δημόσιες τους τοποθετήσεις, με τις ενέργειες τους και τις θέσεις που εκφράζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δείχνουν ότι δεν θέλουν την εφαρμογή ενός επιτυχημένου ΓεΣΥ. Μήπως, διερωτάται, τελικά κάποιοι που το «παίζουν» πρωτοστάτες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ κατά βάθος είναι πολέμιοι του;
Το μεγάλο επιχείρημα των κυβερνώντων αυτή την στιγμή, σημειώνει ο Δρ Β. Οικονόμου, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των ανθρώπων που θα καλεστούν να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ, όχι μόνο των ιατρών, όμως βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια να ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα και δυστυχώς παραμένουμε στον ίδιο παρονομαστή! 
Τονίζει ταυτόχρονα ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ χρειάζεται να γίνουν αποφασιστικά βήματα έτσι ώστε οι συμπατριώτες μας να καρπωθούν αυτά που αξίζουν όσον αφορά την υγεία τους.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ Βάσου Θ. Οικονόμου:
Ι.Τ: Δρ Βάσο Οικονόμου, θα θέλαμε να μας μεταφέρετε τη θέση του ΠΙΣ όσον αφορά την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
ΔΡ Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εκτίμηση μας ως ηγεσία του ΠΙΣ είναι ότι η συγκεκριμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του κράτους ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα. Αυτό είναι κάτι που από τη μια μας δικαιώνει ως ΠΙΣ αλλά από την άλλη μας πικραίνει αφάνταστα. Το μεγάλο επιχείρημα των κυβερνώντων αυτή την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των ανθρώπων που θα καλεστούν να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ στην πράξη (και δεν μιλώ μόνο για τους ιατρούς), όμως βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια να ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα και δυστυχώς παραμένουμε στον ίδιο παρονομαστή!
Και  σ’ αυτό το σημείο θέλω να επαναλάβω μια πάγια θέση του ΠΙΣ την οποία δώσαμε και γραπτώς: Σ’ αυτό τον δύσμοιρο, κατακρεουργημένο από την διαπλοκή κομματοκρατούμενο τόπο, εδώ και δεκαετίες έχουν σπαταληθεί δεκάδες και μπορεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όμως πάντα μένουμε στο ίδιο σημείο.
Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε τα πάντα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλές μελέτες που έχουν γίνει όσον αφορά την εφαρμογή ενός επιτυχημένου ΓεΣΥ, δεν εξυπηρέτησαν σε καμιά περίπτωση τον σκοπό για τον οποίο έγιναν.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ
ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΓεΣΥ
Ι.Τ: Ποιοι θεωρείτε ότι είναι λόγοι αυτής της στασιμότητας στην αναδιοργάνωση με στόχο την διοικητική αυτοτέλεια των δημόσιων νοσηλευτηρίων;
ΔΡ Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πριν να απαντήσω θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Αυτή τη στιγμή σωστά λένε  ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη χρημάτων.  Δεν είμαστε ούτε αλόγιστοι  εμείς οι γιατροί, ούτε παράλογοι, ούτε και θέλουμε να το παίζουμε ανώτεροι. Αυτό που ζητούμε και διεκδικούμε είναι να εξασκούμε το επάγγελμα μας με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα μας.
Παράλληλα διατυμπανίζουν ότι το ΓεΣΥ θα το κάνουμε για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας και για τους ασθενείς.  Για να είναι λειτουργικό, βιώσιμο και ως εκ τούτου επιτυχημένο το ΓεΣΥ πρέπει να  κάτσει πάνω σε στέρεες βάσεις, διασφαλίζοντας βασικά δικαιώματα και αρχές έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στο άμεσο, ούτε στο μακρινό μέλλον.
Όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε τα χρήματα που δαπανήθηκαν, ούτε οι μελέτες που έγιναν για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για στέρεες βάσεις. Γιατί επαναλαμβάνω ότι το στοίχημα δεν είναι να εφαρμοστεί ένα ΓεΣΥ, αλλά να εφαρμοστεί ένα επιτυχημένο ΓεΣΥ που θα αντέξει στον χρόνο.
Δυστυχώς κάποιοι με τις δηλώσεις, τις συμπεριφορές και τις ενέργειες τους δείχνουν ότι δεν θέλουν ένα επιτυχημένο ΓεΣΥ.
Και εδώ είναι το ερώτημα που τίθεται: Μήπως κάποιοι για προσωπικούς και ιδιοτελείς λόγους θέλουν αν αποτύχει το εγχείρημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ; Μήπως θέλουν να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα που με την πάροδο μόλις κάποιων μηνών θα καταρρεύσει; Μήπως τελικά κάποιοι που το «παίζουν» πρωτοστάτες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ κατά βάθος είναι πολέμιοι του;
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Ι.Τ: Αγαπητέ Δρ. Βάσο Οικονόμου, η κοινωνία, ο απλός πολίτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις όσον αφορά το ΓεΣΥ και περιμένει να δει την τελική κατάληξη, η οποία ευελπιστεί να είναι θετική. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε εσείς προς τους συμπατριώτες μας;
ΔΡ Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: To ΓεΣΥ δεν θα εφαρμοστεί για να εξυπηρετήσει αυτούς που αν ασθενήσουν σήμερα δεν έχουν κανένα, μα κανένα πρόβλημα πρόσβασης σε οποιοδήποτε πολυτελές Ιατρικό Κέντρο. Κατά συνέπεια στέλνουμε το μήνυμα ότι ακόμα και τώρα πρέπει η Εκτελεστική Εξουσία να δει με σοβαρότητα αυτά που παρουσίασε ο Γενικός Ελεγκτής. Ποιοι ευθύνονται για την στασιμότητα; Γιατί δεν προχωράμε βάση των χρονοδιαγραμμάτων; Γιατί γίνεται ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω;
Ένας από τους πραγματικούς λόγους αυτής της στασιμότητας όχι μόνο στο ΓεΣΥ αλλά σε όλα τα ζητήματα σ’ αυτόν τον τόπο είναι η ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ. Αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά ισχύει από το 1960. Μια αγαπημένη μου φράση η οποία είναι δική μου και θέλω να την χρησιμοποιώ συνέχεια είναι ότι μια χώρα η οποία θέλει να θεωρεί τον εαυτό της δημοκρατική και αναπτυγμένη δεν πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη αν δεν έχει βάλει τον τομέα της Υγείας και της Παιδείας σε στέρεες βάσεις. Και τολμώ να πω ότι στην Κύπρο έχουμε αποτύχει τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και στον τομέα της Παιδείας.
Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε. Και αυτό για να γίνει πρέπει κάποιοι να επωμιστούν το τίμημα. Για να γίνει αυτό πρέπει κάποιοι να προχωρήσουν στην αυτοκριτική τους και να αναθεωρήσουν το τι θέτουν ως προτεραιότητα και τι όχι.
Δεν αρκούν οι δημόσιες διακηρύξεις και τα πολλά λόγια. Πρέπει να μπει κάτω όραμα και θέληση έτσι ώστε να φτιάξουμε μια Κύπρο όπως πρέπει να είναι. Χρειάζεται να γίνουν αποφασιστικά βήματα αν θέλουμε πραγματικά οι συμπατριώτες μας να καρπωθούν αυτά που αξίζουν όσον αφορά την Υγεία και την Παιδεία. Αυτή την στιγμή κρίνεται το μέλλον του τόπου μας. Ή θα παραμείνουμε τριτοκοσμικοί, διεφθαρμένοι και δέσμιοι των συμφερόντων των κομμάτων και των εκάστοτε κυβερνήσεων ή να  γίνουμε πραγματικά μια Ευρωπαϊκή  χώρα με προοπτική και για την οποία οι πολίτες της θα είναι υπερήφανοι.
______________________________________
  • *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου