Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ



Το Διαδίκτυο αποτελεί πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες σε όσους το χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο. Με λίγα κλικ μικροί και μεγάλοι μπορούν να βρεθούν σε έναν απέραντο εικονικό χώρο γεμάτο χίλια θαύματα. Μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να αλληλογραφήσουν και να συνομιλήσουν, να βρουν αρχεία κάθε λογής. Με την συνεχή εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, οι χρήστες του Διαδικτύου είναι πια σε θέση να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, συναλλαγές με το Δημόσιο και τις τράπεζες και να ασχοληθούν με την εκπαίδευση και την εργασία εξ αποστάσεως. Όμως οι ανήλικοι τα κάνουν όλα αυτά συνήθως χωρίς επίβλεψη, με μια πρωτόγνωρη ελευθερία, που δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή. Το θέμα είναι κατά πόσο γνωρίζουν οι νέοι και οι μεγάλοι να το χρησιμοποιούν σωστά και να επωφελούνται από αυτό.

Ο έφηβος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλο αριθμό κινδύνων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους καλείται να αντιμετωπίσει. Στην προσπάθεια του αυτή συνήθως δεν έχει σύμμαχο τους γονείς του. Οι περισσότεροι απο τους ενήλικες έχει άγνοια σε θέματα που αφορούν τηνασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι αυτές που ακολουθούν:
Ο κωδικός πρόσβασης του εικονικού προφίλ θα πρέπει να μην δίνεται σε κανέναν. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
Πριν την εγγραφή σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που ανεβάζει.
Ο χρήστης δεν θα πρέπει να ανεβάζει στο προφίλ του φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι, το σχολείο ή μέρη που συχνάζει. Έτσι μειώνει τις πιθανότητες εντοπισμού του στον φυσικό κόσμο.
Στην περίπτωση που δεχτεί ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
οι πληροφορίες που δημοσιεύει στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύει στοιχεία και φωτογραφίες που θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση.
Να γνωρίζει ότι από τη στιγμή που προσθέτει στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ του, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας του.






(Πηγή :ΜΕΥ , Β΄ ΠΔ Κλινική ΕΚΠΑ )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου