Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

American Academy of Pediatrics Post-COVID-19 Conditions in Children and Adolescents

Η AAP ( Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής)εξέδωσε ενδιάμεσες καττευθυντήριες οδηγίες για την παρακολούθηση και την παιδιατρική φροντίδα για παιδιά που είχαν COVID-19, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για παιδιά με μακρά COVID.( Ενα σύνδρομο που είναι λιγότερο συχνό στα παιδιά από ‘οτι στους ενήλικες.)

Οι οδηγίες συνιστούν σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 να επισκεφθούν μια τουλάχιστον φορά (follow-up) τον Παιδίατρο μετά την συνιστώμενη περίοδο καραντίνας και πριν από την επιστροφή σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

"Μια τέτοια επίσκεψη και εξέταση των παιδιών /εφήβων επιτρέπει στους γιατρούς να εκτιμήσουν εάν υπάρχουν καθυστερημένα ή νέα συμπτώματα ή επιπλοκές από τη μόλυνση και δίνει στους παιδίατρους την ευκαιρία να συζητήσουν τον εμβολιασμό για τον COVID-19". ΄΄Είναι σημαντικό ότι οι παιδίατροι είναι σε θέση να ελέγξουν όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και γνωστικά/μαθησιακά ζητήματα και να προτείνουν την κατάλληλη υποστήριξη ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους όσο το δυνατό πιο εύκολα΄΄.

Σύμφωνα με την AAP, εάν υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία που υποδεικνύουν πιθανό μακροχρόνιο COVID και επιμένουν μετά από 12 εβδομάδες, ίσως χρειαστούν επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις ή/και παραπομπή σε εξειδικευμένη κλινική.

Σε αυτή την follow-up έξέταση τα παιδιά ελέγχονται για τρέχοντα συμπτώματα όσο και για επιμένοντα ή υπολειπόμενα συμπτώματα .

Αναπνευστικό: Επειδή οι πνεύμονες είναι το πιο συχνά προσβεβλημένο όργανο σε περιπτώσεις COVID-19, τα επίμονα αναπνευστικά συμπτώματα είναι κοινά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή που προκαλείται από άσκηση.

Καρδια/Κυκλοφορικό: Ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας ειναι μια σημαντική ανησυχία . Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αρρυθμίες και κόπωση.

Γνωστική ομίχλη ή κόπωση(Cognitive fogginess or fatigue: “Brain fog”): Η «ομίχλη του εγκεφάλου» (ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε γνωστικά προβλήματα, δυσκολία επικοινωνίας, δυσκολία προσήλωσης, δυσκολία εύρεσης σωστών λέξεων, εξάντληση, μειωμένη πνευματική διαύγεια, δυσκολίες στην ικανότητα συγκέντρωσης ή μνήμης) είναι μια συχνή νευρολογική αναφορά σε ενήλικες μετά από νόσηση με COVID-19. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι μπορεί να εκδηλώσουν παρόμοια συμπτωματολογία ή παράπονα.

Σωματική κόπωση: Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να παραπονιούνται για κόπωση και μειωμένη αντοχή, ακόμη και χωρίς αλλα καρδιακά ή αναπνευστικά συμπτώματα. Αν υποθέσουμε ότι η καρδιακή και η αναπνευστική λειτουργία είναι κλινικά φυσιολογικές, η μετα-ιογενής κόπωση συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ψυχική –Πνευματική υγεία και Συμπεριφορά: Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο του στρες και των διαταραχών προσαρμογής κατά τη διάγνωση και τη διαχείριση νέων συμπτωμάτων σε παιδιά που είχαν COVID-19.

"Είναι σημαντικό για τους παιδίατρους να εξετάσουν προσεκτικά και άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου που αφορά στα παιδιά και της μυοκαρδίτιδας.

Οι ασθενείς και οι οικογένειες τους πρέπει επίσης να ενημερώνονται για σημεία και συμπτώματα που απαιτούν περαιτέρω αξιολόγηση.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου